Calella pels refugiats denuncia l’incompliment de l’Estat espanyol pel que fa a la quota d’acolliment

Més d’una vintena de ciutats i entitats socials han denunciat que el govern espanyol incomplirà des d’avui amb la quota de refugiats

Justament avui dimarts s’acaba el termini perquè l’Estat espanyol aculli més de 17.000 refugiats, però de moment només n’han arribat un 7%. Des de diferents administracions locals com ara Barcelona o Madrid han fet un front comú per reclamar al govern espanyol un canvi d’actitud.

Fa pocs dies Oxfam Intermón va presentar una denúncia davant la Comissió Europea contra el Govern espanyol per aquest incompliment. L’ONG ha reclamat a l’administració europea que envii un dictamen i una carta que obri la possibilitat perquè la justícia europea pugui actuar contra aquest incompliment.

En una entrevista a l’Info Migdia, l’Ernest Vila de Calella pels Refugiats, plataforma que lidera el moviment en defensa d’aquesta causa a la nostra ciutat, ha dit que la situació es feia evident des de feia temps però que ni tan sols s’han acollit 2.000 persones.


“Home era bastant evident que amb el ritme que portaven d’acollida a persones refugiades farien aquesta vergonya una vegada més. Un incompliment patètic que nosaltres vam reiterar des de fa mesos que ja veiem aquesta xifra de 17.000 persones una broma en si però és que no han arribat ni a acollir-ne 2.000”.

En l’àmbit local l’Ernest ha dit que el que caldria és que la gent comenci a despertar dia a dia perquè no es pot acceptar l’statu quo actual. En referència a Calella tenen previst per la setmana que ve, entre dimecres o dimarts, celebrar una nova assemblea per analitzar la situació actual i determinar noves accions.


“En l’àmbit local de Calella nosaltres ara ens reactivarem, tenim una assemblea prevista per la setmana que ve. Començarem a esmolar les eines com qui diu”

De fet, avui se celebra un acte a la plaça Universitat de Barcelona convocat per ‘Casa nostra, casa vostra’ amb la col·laboració de l’organització ‘Universitat per la República’ a les 7 del vespre i on hi haurà integrants de Calella pels refugiats on intervindran filòsofs, refugiats, coordinadors de l’entitat i músics com Txarango. Ernest Vila ens explica de què es parlarà i què farà Calella pels Refugiats al respecte.


“No només parlaran de la vergonya de l’incompliment d’avui sinó que suposo que d’aquí també sortiran idees i accions a les quals nosaltres ja valorarem si ens sumem o realment des d’aquí n’impulsem de pròpies”.

El passat febrer, Calella es va convertir en la primera ciutat acollidora de la província de Barcelona, quan el dia 27 va arribar a una família de refugiats sirians que viuen en un pis cedit per l’Ajuntament a través de la Fundació Hàbitat Solidari. Vila ens explica el seguiment que s’han fet.


“Sabem que estan bé, segons ens diuen des de l’Ajuntament estan ben acollits, ja són segons paraules de la regidora Cindy Rando «ja són calellencs» ho celebrem. La nostra voluntat és que se sentin com a casa reiterem el nostre suport per si necessiten qualsevol cosa”.

De totes maneres, des de la plataforma es creu que es podria acollir a molta més gent tant a Calella com arreu de Catalunya perquè hi ha pisos disponibles.


“Reivindiquem també que a Calella podríem acollir a moltíssima més gent. Tenim molts espais localitzats i inclús hi ha gent que oferiria sense cap problema una habitació o pis perquè poguessin venir més famílies. I això no només és a Calella, és arreu de Catalunya que sabem del cert que podríem acollir perfectament a milers de refugiats, molts més dels que hi ha ara”.

Podeu escoltar l’entrevista sencera a l’Ernest Vila de Calella pels Refugiats:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *