Calella presenta el projecte Emissions Zero per acollir-se als fons Next Generation

L’Ajuntament de Calella ha obert el diàleg amb tots els partits de l’oposició per acordar el destí dels fons europeus per a la recuperació econòmica. Els ha fet una proposta inicial, el projecte Calella Emissions Zero. Un projecte de 10 iniciatives per captar aquestes ajudes europees per a la reactivació post-Covid i afrontar la crisi múltiple econòmica, sanitària, social, ambiental i digital que travessa el conjunt del país. Un pla, ecològic i innovador, presentat ahir i que té per objectiu avançar cap a un model de ciutat i mobilitat més sostenible i digital.

Calella prioritzarà els projectes al voltant de diferents eixos estratègics: la transició ecològica; la transició digital; la cohesió territorial i social; i la igualtat de gènere. Segons l’alcaldessa Montserrat Candini les deu propostes presentades segueixen totes les bases de la convocatòria.

Es tracta sobretot de fer propostes que s’adeqüin a les bases i paràmetre dels fons Next Generation. Les nostres propostes estan basades en els dos pilars de sostenibilitat i digitalització. Tots els 10 projectes que hem elaborat sostenen aquests dos pilars per intentar que siguin prou sòlids.

El document Calella Zero Emissions està format per deu projectes diferents per fer de Calella una ciutat més sostenible i digitalitzada. Els projectes que ha acordat l’ajuntament són:
– La creació de dipòsits d’estacionament intel·ligents i sostenibles.
– La digitalització de les bosses d’aparcament de la ciutat, la instal·lació de cobertes amb plaques fotovoltaiques i punts de càrrega per a vehicles elèctrics.
– La implantació d’una xarxa de carrils bici i lloguer de bicicletes públiques.
– La millora de la qualitat mediambiental urbana: amb una reducció de soroll i de les emissions contaminats.
– La instal·lació de plaques fotovoltaiques en les cobertes de tots els equipaments municipals.
– La instal·lació de contenidors de residus intel·ligents a la ciutat.
– La regeneració urbana: promoció d’edifici d’habitatges eficients i d’emissió zero per a lloguer assequible per gent jove i gran.
– Rehabilitació i canvi d’ús dels locals, pensions i hostals desocupats del carrer Jovara per habitatges de lloguer assequible per a gent gran i jove.
– Remodelació de la plaça de l’estació.
– Instal·lació de programes d’eficiència energètica i transformació digital en el sector de l’hostaleria.

Segons Candini tots aquests són projectes sòlids i molt ben treballats. Alguns d’ells ja estaven sobre la taula de l’executiu local des de fa temps com la instal·lació de contenidors intel·ligents.

Alguns dels projectes que presentàvem ja els teníem des de fa temps sobre la taula, i el que hem fet en alguns casos és adaptar-los a les bases de la convocatòria perquè puguin ser subvencionables.

En una reunió ahir a l’Ajuntament, l’executiu de Candini va presentar totes aquestes propostes als partits de l’oposició. Ara, els han donat de marge fins setembre per cooperar i decidir el destí dels diners fent propostes i/o modificacions al document Calella Zero Emissions del Govern Municipal.
Els fons europeus Next Generation per a la recuperació estan dotats amb 750.000 M € per executar els anys 2021, 2022 i 2023. Espanya en rebrà 140.000, dels quals el 52% es destinarà a subvencions. De moment, però, no es coneix el calendari ni quins projectes se subvencionaran.

El calendari no està clar. Tot apunta que al llarg de l’estiu tindrem un calendari més clar i ens ajudarà a tots plegats a tenir un full de ruta més transparent. Ara no sabem quan arribaran les subvencions, ni quan s’atorgaran. Creiem i esperem que a tot tardar al setembre tenir un calendari més clar.

Calella també presentarà de manera mancomunada amb Pineda, Malgrat i Santa Susanna altres projectes de rehabilitació energètica, sostenibilitat, transició digital i gestió intel·ligent dels residus amb els quals optar als fons.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *