Les calellenques que posaran nom a vuit fonts emblemàtiques de la ciutat

foto dones

L’Ajuntament de Calella ja ha conclòs el procés per escollir els noms de vuit dones amb què es batejaran vuit fonts de la ciutat. L’àrea d’Igualtat va encarregar al passat mes d’abril els treballs al Consell Municipal de Dones i LGTBI, que és qui ha fet la recerca dels noms més adequats. Les dones que posaran nom a les fonts emblemàtiques de la ciutat són Dolors Rovira, Montserrat Giró, Mercè Oliva, Maria Teresa Salom, Joaquima Puigvert, Julia Liquete i Maruja Toledo. Segons el consistori totes elles simbolitzen la força, l’empenta i la decisió del paper de les dones en la història recent del municipi.

Les fonts de l’Ajuntament duran el nom de Maria Teresa Salom, pianista i professora de música i persona clau en la promoció de la cultura a la ciutat.

Les del Parc de les veles s’anomenaran Maruja Toledo, en honor a la portera del Barça femení durant els anys 70, quan l’esport femení no movia masses.

Julia Liquete posarà el nom a les fonts de la plaça de l’Església. Liquete ha estat durant molts anys voluntari de Creu Roja i Càrites. Va ser la primera dona amb la graduació oficial de segona facultativa de l’Assemblea Local.

A la plaça del Bunyol les fonts es batejaran amb el nom de Quimeta de la Roda, cuinera qui va publicar llibres i l’any 92 es va aventurar a obrir la seva pròpia escola de cuina.

Les fonts de Francesc Macià prendran el nom de Dolors Rovira, qui va ser la primera dona en prendre possessió del càrrec de regidora a l’Ajuntament de Calella. Va encapçalar la llista d’Esquerra l’any 83 i va aconseguir entrar al govern de l’alcalde Bagó ocupant una tinença d’alcaldia.

La doctora Montserrat Giró donarà nom a les fonts de plaça Catalunya. És una de les metgesses més estimades de la ciutat, considerant-se per a molts una més de la família.

L’actual secretària de l’Ajuntament donarà nom a les fonts del Passeig Manuel Puigvert. Mercè Oliva Mena ha estat la primera dona a ocupar el càrrec de Secretària General de l’Ajuntament de Calella. Des de l’any 85 ostenta el màxim càrrec administratiu de la Corporació, un càrrec que fins llavors havia quedat sempre en mans d’homes.

Les fonts de Parc Dalmau durant el nom de la llevadora Pepita Bonet. Bonet va ajudar a moltes dones de Calella a portar els seus bebès al món. Va ser llevadora de vocació i professió.

L’Ajuntament col·locarà a cada font una placa amb el nom de la persona i una llegenda que la identifiqui i relati els trets més destacats de la seva vida i acció. Segons l’alcaldessa Montserrat Candini, l‘objectiu de tot plegat és fer valdre a un col·lectiu que massa sovint ha quedat invisibilitzat. 

És evident que la petjada de la dona en totes les ciutats i país és més gran que el reflex que hi ha en tots els espais públics. En el cas de Calella, com que no podíem modificar el nomenclàtor, el que hem decidit és posar aquests noms a fonts públiques. Són dones que han deixat una empremta i han contribuït al progrés social i econòmic de la ciutat.

De fet, d’aquesta acció se’n desprèn un altre i és que l‘Ajuntament farà un itinerari anomenat “Amb nom de dona” que servirà per explicar una part de la història rellevant de la ciutat. El primer es farà el 25 de juliol coincidint amb la inauguració de la font dedicada a Teresa Salom.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *