Calella presenta l’itinerari urbà Amb nom de dona

AMB NOM DE DONA 20230323

La font de Maria Teresa Salom, a la plaça de l’Ajuntament, va ser la primera que es va inaugurar en el marc del projecte Amb nom de dona, l’estiu del 2021. Després d’ella, s’han batejat altres set brolladors per posar en valor la contribució de calellenques rellevants en àmbits com la cultura, la gastronomia, la salut, l’esport o la política; i sempre amb perspectiva de gènere. Les escollides han estat la llevadora Pepita Bonet; la metgessa Montserrat Giró; l’activista social i voluntària Júlia Liquete; la secretària de l’Ajuntament, Mercè Oliva Mena; la cuinera Joaquima Puigvert ‘Quimeta de la Roda’; l’exregidora Dolors Rovira; la professora de música Maria Teresa Salom i l’exportera del Barça, Maruja Toledo. Al fil d’això, s’ha definit un itinerari urbà de descoberta de la ciutat que porta el mateix nom i del qual se’n desprenen fins a quatre rutes, que es poden fer en família. Es va presentar ahir a Can Saleta, amb la presència de les homenatjades o les seves famílies, com a acte de cloenda d’aquest projecte que podria tenir continuïtat.

L’itinerari Amb nom de dona passa per les vuit fonts batejades amb el nom de calellenques destacades, en un projecte impulsat per l’Ajuntament de Calella per posar en valor la petjada femenina en la construcció d’una societat que busca avançar cap a la igualtat, tot i que sovint ha estat invisibilitzada.

La ruta uneix els brolladors que hi ha al Parc de les Veles (Maruja Toledo), que n’és el punt de partida, seguint pel Passeig Manuel Puigvert (Mercè Oliva Mena), el mirador Francesc Macià (Dolors Rovira), Plaça del Bunyol (Joaquima Puigvert ‘Quimeta de la Roda’), Plaça de l’Ajuntament (Maria Teresa Salom), Plaça de l’Església (Júlia Liquete), Plaça Catalunya (Montserrat Giró) i Parc Dalmau (Pepita Bonet). A partir d’això, s’estableixen un total de quatre rutes segregades que conviden a anar una mica més enllà i descobrir alguns dels atractius de la ciutat: el Passeig Manuel Puigvert, el Far, el Parc Dalmau i l’eix comercial.

El consistori en va fer la presentació ahir, en un acte a Can Saleta, que va reunir les protagonistes del projecte Amb nom de dona o els seus familiars. En la seva intervenció, l’alcalde Marc Buch va apuntar la importància de continuar amb aquesta iniciativa impulsada per la seva antecessora en el càrrec, Montserrat Candini, de la mà de la responsable de l’àrea d’Igualtat, la tinent d’Alcaldia Cindy Rando.

Al final és un projecte de justícia per acabar amb la invisibilitat de les dones. Ens permetrà explicar una part molt important de la nostra història recent. Espero que sigui el primer de molts altres projectes que vindran per posar en valor la figura femenina, fins que assolim la plena igualtat.

Podeu recuperar l’acte de cloenda del projecte En nom de dona al canal de Ràdio Calella TV a la plataforma Youtube.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *