Calella tindrà temporada d’havaneres amb cantades i actes divulgatius

Actuació dels Faroners de Calella a la primera edició de la Tavernhava

L’Associació pel Foment de l’Havanera de Calella es treu l’espina i aquest estiu sí tirarà endavant la primera edició de la Temporada d’Havaneres amb una programació en què mescla propostes estríctament musicals i d’altres amb rerefons divulgatiu. La programació s’ha presentat aquest dijous a Can Salom, just una setmana abans de la primera cita de la temporada. Serà la presentació del llibre “Havaneres del segle XIX a Catalunya”, de Miquel Peralba.

La primera edició de la Temporada d’Havaneres de Calella 2022 vol ser el marc per a la programació de cantades i concerts per promocionar la música marinera i de taverna, però també fomentar-la i recuperar-la. És l’objectiu de l’associació que presideix Lluís Sarriera, fundada el 2019, i que no es podrà materialitzar fins aquest any per culpa de la pandèmia.

El primer pas que facin serà en aquesta direcció: la presentació d’un llibre que repassa 100 anys d’història de la música, amb especial atenció a l’evolució de l’havanera a Catalunya. L’acte tindrà lloc a Can Salom, el dijous 17 de març (19.30h), amb entrada gratuïta.

El llibre explica la història general de la música a Catalunya, fins entrat el segle XIX. A partir d’aquí ja s’aborda la música d’havaneres a través de les corals de Claver i molta altra gent que va compondre i escriure peces que son desconegudes.

La programació seguirà al juny amb un espectacle d’havaneres mexicanes. Al país sudamericà, les cançons i els ritmes d’anada i tornada –com s’anomena el gènere– també va arrelar i va generar una producció musical no prou coneguda. L’Associació pel Foment de l’Havanera vol fer-ne difusió a través d’un concert amb música de corda i la participació de la formació local Faroners de Calella. Es farà al Teatre de la Sala Mozart, el diumenge 19 de juny (18h), a les vigílies de la Festa Major petita.

No tothom sap que, a més de Cuba i Espanya, l’havanera van ser importants a Mèxic. Hem fet un conveni de 10 havaneres mexicanes que les interpretarà la soprano Indira Ferrer, acompanyada de dos guitarristes (…) Serà un espectacle que es farà el 19 de juny al Teatre de la Sala Mozart, amb entrades a la venda per Internet i a taquilla.

De cara a l’agost, s’ha programat la segona edició de la Tavernhava amb què l’associació va donar-se a conèixer l’estiu del 2021. Comptaran amb la participació dels grups la Vella Lola, d’Arenys de Mar, i Faroners de Calella. La mostra de cant de taverna i havanera del Maresme es farà a la brisa del Passeig Manuel Puigvert, el dissabte 27 d’agost (19h).

Un dels plats forts de la temporada arribarà a l’octubre amb l’espectacle A ritme de 2 x 4 que permetrà fer una repassada musical de la història del gènere, entre de la contradansa a l’havanera. Es faran dos concerts al Teatre de la Sala Mozart, els dies 22 i 23 d’octubre, amb un cartell nombrós: el quintet de corda de Lourdes Bartrolí; el Cor Harmonia Calella amb Albert Deprius i Beatrice Jiménez; Faroners de Calella; i el grup de ball de l’Espai Caixa; i Port Bo i Barca de Mitjana, com a grups convidats.

Presentem 10 havaneres que tenen un recorregut des de 1829 a 1927 i que ens permeten veure el canvi que ha experimentat el gènere durant aquest període de 100 anys. La primera és només musical i ja s’hi va posar el ritme 2 x 4; i acabem amb ‘Siboney’, que ningú es pensa que és una havanera perquè es canta de forma lírica.

Les entrades per als espectacles de la Temporada d’Havaneres es posaran a la venda a través del portal entrapolis.com.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *