El Senat aprova la moció d’Esquerra per preservar el litoral maresmenc

El ple del Senat va aprovar ahir la moció presentada per Esquerra en defensa del litoral maresmenc. La moció permetrà ara aturar la construcció d’un nou espigó de 140 metres a la costa del Masnou, una construcció que segons els republicans podria provocar un impacte ambiental irreversible. Aquesta actuació s’emmarcava dins del projecte del Ministeri de Transició Ecològica que preveu la construcció de 28 espigons entre Malgrat i Montgat, per regenerar les platges danyades pels temporals. El projecte, aprovat l’any 2014 i amb el consens de tots els alcaldes de la comarca, ha aixecat reticències per part de molts grups ecologistes i partits polítics, pels impactes mediambientals que suposarà.

L’aprovació de la moció, posarà ara també damunt la taula la possibilitat de crear un model nou de gestió del litoral maresmenc que no contempli el sistema de dragues de sorra i la construcció de més esculleres. Segons el senador republicà i defensor de la moció, Bernat Picornell, l’objectiu del text és aturar i replantejar l’estratègia d’actuació del Ministeri al Maresme perquè consideren que ha quedat absolutament obsoleta.

Enteníem que un informe fet l’any 2014 en l’actualitat no tenia vigència i calia revisar-lo. Vam interpel·lar a la ministra amb la presentació de la moció i on el govern ha admès la necessitat de parlar i replantejar el projecte inicial.

La moció aprovada, que ha rebut també el suport dels dos partit del govern -PSOE i Podemos-, planteja refer el projecte aprovat l’any 2014, paralitzar les actuacions que han estat desaprovades pels municipis afectats, com el Masnou, i crear una taula de coordinació entre administracions.  

Ara gràcies a la moció s’aturarà el projecte al Masnou, perquè el seu Ple hi va votar en contra i és un compromís del Senat. I en segon lloc que es pugui convocar a totes les alcaldies, Consell Comarcal, Generalitat i Ministeri i poder abordar un nou pla i posar solucions sobre la taula que no siguin tan artificials.

Segons el regidor de Calella en Comú, Sebastian Tejada, és necessari poder realitzar un estudi integral que doni una solució definitiva i en clau ecològica davant la problemàtica entorn de la regeneració de les platges de la comarca.

Els partits responsables del govern central i del Govern de Catalunya s’han posat les piles i fan una proposta d’un nou estudi integral que doni resposta a les diferents problemàtiques que pateix el litoral de la comarca. Això implicarà participació del govern central, Generalitats i Ajuntaments. Ara el govern ha d’aturar els projectes previstos fins que no s’arribi a un acord d’acord amb nous estudis més ecològics.

La moció es va aprovar amb 154 vots a favor, 98 en contra i 6 abstencions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *