La impressió de la placenta: un record per a tota la vida del vincle entre mare i nadó durant l’embaràs

L’equip de llevadores de l’Hospital de Calella, on se centralitzen els serveis de Ginecologia i Obstetrícia de l’àrea sanitària de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ofereix a les mares que s’emportin un record del vincle únic i especial amb el nadó que han experimentat durant els nou mesos d’embaràs. Després del part, es poden fer impressions sobre paper de la placenta, que és l’òrgan que dona protecció i permet el desenvolupament del fetus. La iniciativa s’està duent a terme des del mes de gener i està tenint molt bona acollida entre les gestants.

Les impressions sobre paper de la placenta es poden fer al natural o en colors i blanc i negre. Les gestants poden escollir a partir del mostrari d’imatges que ha preparat la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, amb un resultat bonic i molt natural.

placentes

L’experiència de les primeres que ho van sol·licitar i que n’han fet boca-orella, expliquen que avui dia la majoria de les gestants que donen a llum al Sant Jaume ho demani. Tant en parts naturals com cesàries. Per a les mares, la placenta té una gran càrrega simbòlica i emocional, tal com ha comentat la cap de llevadores de la Corporació, Cristina Torres.

Representa el vincle estret entre mare i nadó, és única. És un record molt bonic (…) La placenta fa una funció de nutrició i de protecció envers factors físics externs, fins i tot hi ha cultures que les consideren un ‘àngel de la guarda’.

El Sant Jaume incorpora aquesta iniciativa, que altres centres porten fent de fa temps, amb l’objectiu d’humanitzar el procés del part.

Estem revisant protocols i tenim tot el personal molt motivat a tirar endavant iniciatives per als infants i les mares. Anys enrere, l’important era la tecnologia però ara ha canviat, i passa a ser la família. Els preguntem com volen que sigui el part i s’intenta respectar sempre la seva decisió.

Les famílies també poden emportar-se la placenta després del part, sempre que estigui sana. Així ho han d’explicitar en el pla de part que s’elabora per a cada gestant. La cap de llevadores explica que s’utilitza per a diferents tècniques homeopàtiques.

Hi ha llevadores que en fan homeopatia. Analitzen la placenta i n’extreuen substàncies que poden anar bé al nadó. És una altra opció, que no es practica aquí però la tenim protocolitzada. Només demanem a les mares que portin una nevera perquè es conservi.

Al centre hospitalari calellenc ja s’han posat en marxa altres tècniques, com l’aromateràpia, que s’ha vist que té nombroses beneficis pel benestar físic i emocional de la dona.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *