El món casteller sense data de retorn i amb un futur incert

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

Fer pinya per aixecar un pilar o un castell haurà d’esperar més enllà de la «nova normalitat». El coronavirus ha deixat al món casteller amb un futur incert. Des de l’11 de març, s’han anul·lat diverses diades castelleres arreu del territori català i no hi ha data per reprendre una activitat en què el contacte i la proximitat són inevitables. El món casteller pot tardar mesos a ser com era fins ara, amb places plenes i diverses colles carregant estructures, amb els castellers uns sobre els altres. El seu retorn dependrà de les condicions sanitàries i del control de la pandèmia, però res fa pensar que tot pugui tornar a ser com abans. Ara el món casteller treballa amb la mirada posada a la tardor i busca maneres de reinventar la seva activitat.

Una de les moltes colles afectades que ara treballa per reinventar-se són Els Maduixots, els castellers de l’Alt Maresme. Sense assajos des del mes de març la colla ha decidit potenciar-se i fer pinya a través de les xarxes socials, ja que ara per ara, no tenen data de retorn. El seu president, Hèctor Montero, ha explicat que el coronavirus els ha deixat en una situació molt complicada que els obliga a reinventar-se.

Els castells és una activitat on el contacte físic és imprescindible. No podem fer castells sense tocar-nos, ni podem fes castells mantenint la distància de seguretat que s’ha fixat. Llavors el que fem ara és reinventar-nos per mantenir el nostre grup unit i per seguir-nos fent visible als nostres pobles.

S’han reinventat fent vídeos, a través de les xarxes socials, de temàtiques tan diverses com de cuina, esport o cultura. Unes activitats que els ajuden a mantenir viva l’ànima del grup casteller. I és que el retorn s’espera per l’octubre amb el concurs de Castells del Tarraco Arena. Un esdeveniment que es podrà celebrà depenent de l’evolució de la pandèmia i sempre que no hi hagi rebrots.

Les previsions que tenim ara és que a l’octubre, coincidint amb el concurs de castells, puguem retornar a la nostra activitat. No serà un concurs com els darrers, serà atípic amb castells més petits, però si es pot fer, ens ho prendrem com la festa del retrobament del món casteller.

De cara a les Festes Majors d’estiu els Maduixots no volen perdre la seva presència i per això estudiaran diferents opcions per seguir formant part de la cultura popular amb activitats alternatives com poden ser concerts dels músics de la colla o fer projeccions murals amb vídeos de castells d’anys anteriors.

A les Festes Majors d’aquest estiu no podrem fer Diada Castellera però sí que estem treballant per començar a oferir alternatives. En funció serà de les dates en les quals ens trobem i del que puguem fer, i també del que cada ajuntament ens demani.

Per la seva part la Coordinadora de Colles Castelleres ha elaborat un document amb recomanacions que s’anirà actualitzant segons evolucioni la situació de la pandèmia. L’objectiu, expliquen, és reduir la possible transmissió de la Covid-19 entre les persones que participen de l’activitat castellera i que es podria començar a partir d’aquest estiu, seguint sempre les darreres normatives tan estatals com les aprovades per la Generalitat.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat