Candini sobre l’ajornament de la LRSAL: “És una excel·lent notícia”

Montserrat Candini, arxiu

El Ministeri d’Administracions Públiques ha informat aquest dimarts a través de carta als alcaldes i alcaldesses de l’ajornament de l’aplicació de la polèmica Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.

Segons aquesta carta, fins que no s’estableixi un nou model de finançament per les comunitats autònomes i els ens locals se suspenen els preceptes de la LRSAL referents als serveis socials, atenció primària de salut i educació.

Una carta que l’alcaldessa de Calella encara no ha rebut però que, en tot cas, qualifica com a «molt bona notícia»: “És una excel·lent notícia, malauradament ha hagut d’arribar la campanya electoral perquè el Partit Popular entengués que era una llei que mai no hauria d’haver existit. No únicament perquè no tenia consens, recordem que es va demanar la seva derogació des de moltes entitats municipalistes de Catalunya i també de la resta de l’Estat espanyol, sinó perquè tampoc tenia ànima”. 

Recordem que des de l’anunci per part del Govern espanyol de l’impuls i creació d’aquesta llei, han estat molts els alcaldes, partits polítics i entitats municipalistes que s’han mostrat en contra. Per exemple, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques considera aquesta llei com un error legislatiu sense precedents i en demana la seva total derogació. Per l’ACM, aquest fet demostra, un cop més, la improvisació del Govern de l’Estat fent una reforma sense el consens dels municipis i absolutament allunyada de la realitat.

Cal destacar que a través del Consell de Governs Locals de Catalunya més de 850 ajuntaments catalans, entre ells el de Calella, van presentar conjuntament amb altres municipis de l’Estat un conflicte en defensa de l’autonomia local davant del Tribunal Constitucional. A dia d’avui, el Constitucional no ha dictaminat res sobre el recurs d’inconstitucionalitat que van presentar uns ens locals que representen uns 16,5 milions d’habitants de tot l’Estat: “Han acabat retirant-la abans el Govern espanyol que no pas la resposta del TC. Quan el conjunt de 850 municipis de Catalunya i a nivell d’Espanya milers i milers de municipis que ho demanaven. Una vegada més constatar que el TC posa a l’ordre del dia qüestions polítiques quan no és el seu paper i en qüestions com la LRSAL encara ens ha de respondre”. 

Ja en el seu dia, l’alcaldessa, Montserrat Candini, deia a Ràdio Calella que aquesta llei impulsada pel ministre Montoro estava mancada d’ànima i es carregava el sentit essencial de la política a l’hora de servir als ciutadans. Candini posava com a exemple les polítiques socials que es veurien molt afectades amb l’aplicació d’aquesta llei.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *