“Canvi de marxa” un taller per conscienciar als joves sobre els accidents de trànsit

IMG_2645

289 alumnes de tots els centres calellencs han participat aquest matí en un taller sobre educació viària. Una activitat que s’ha organitzat a la Fàbrica Llobet-Guri i ha servit per conscienciar els joves d’entre 14 i 18 anys dels factors de risc de tenir un accident. Es tracta d’un projecte que impulsa la fundació privada sense ànim de lucre Mutual de Conductors amb el suport del Servei Català de Trànsit i en col·laboració de l’Ajuntament de Calella i la Policia Local.

Sota el nom “Canvi de marxa” els alumnes de les escoles i instituts calellencs han reflexionat sobre les causes i les conseqüències de patir un accident de trànsit. Ho han fet a partir d’una representació teatral d’una conversa entre dues germanes en la qual una d’elles presencia un accident de trànsit mentre s’està dirigint en cotxe a la discoteca. Durant el relat, apareixien vídeos informatius, testimonis d’un policia, un bomber, un membre del Sistema d’Emergències Mèdiques i una víctima d’un accident de trànsit. Uns testimonis reals que han permès als joves poder conèixer les causes i conseqüències dels accidents de trànsit per part de tots els afectats. Xavi Terrades és un dels testimonis que participa en el taller.

Fa 25 anys vaig patir un accident per un excés de velocitat i vaig quedar paraplègic en cadira de rodes. El que els hi explico als joves és la meva experiència, l’abans i el després de l’accident, com m’ha canviat la vida per una imprudència. I els hi transmeto que si a mi m’ha passat, els hi pot passar també a ells. Els hi explico que han de tenir en compte tota una sèrie de coses, sobretot el fet de tenir seny a l’hora d’agafar un vehicle perquè no els hi passi el que m’ha passat a mi.

La representació pretén que els alumnes prenguin consciència sobre els factors de risc com l’alcohol, les drogues, les distraccions i l’excessiva velocitat amb el vehicle. Ho ha explicat el president de la fundació Mutual de Conductors, Joan Badenes.

Tots aquests professionals els hi expliquen vivències que han tingut, i ells veuen aquesta realitat. Nosaltres ho notem molt, entren contents i quan surten estan afectats, s’adonen el que és, i saben el perquè. La joventut és conscient de tots els factors de risc, però els hi hem de fer veure, els hi hem d’explicar perquè ho sàpiguen. Ells no tenen encara el carnet, però el tindran dintre de poc i el que volem transmetre és que es pot tenir un accident amb molta facilitat.

Els organitzadors i ponents de l’activitat coincideixen a dir que el mòbil és la gran distracció al volant del segle XXI.

2020 presenta un increment moderat de la sinistralitat.

Des de l’1 fins al 31 de gener d’aquest any 10 persones han mort en 8 accidents mortals a les carreteres catalanes. El nombre de víctimes mortals representa un augment del 25% respecte al mateix període de l’any passat, en el qual van perdre la vida 8 persones.
El 70% dels sinistres han estat en cap de setmana o festiu.

Aquest passat cap de setmana el nombre de víctimes en accident de trànsit va ascendir fins a les 13 persones.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat