Carles Cordón omple la Sala Mozart

Entrevista Carles Cordon00000000

L’investigador oncològic calellenc va ser ahir a Calella per parlar dels avenços en els tractaments del càncer. Una sala Mozart, plena de gom a gom, en va ser l’escenari on el prestigiós oncòleg va presentar diferents estudis que demostren que l’índex de curació actualment és cada cop més alt, però que el càncer acabarà sent una malaltia crònica.

Els tractaments contra el càncer no deixen de progressar. Els nous aparells de radiació i la immunoteràpia, són segons el doctor, les eines més valuoses que es tenen actualment per lluitar contra la malaltia. Ho explicava el doctor Cordón en una entrevista pel programa La Ciuta de Ràdio Calella Televisió.

Tenim avenços importants. Estem atacant el càncer, vam dir que començaria una nova època amb radioteràpia, que en comptes de ser de 30 sessions durant dos o tres mesos, aniria a ser de 3 o 4 dies seguits o fins i tot d’una sola sessió, avui ja ho podem confirmar que tant és el tipus de tumor o fins i tot les dimensions, una sola dosi de radioteràpia a alt nivell, realment cura aquests malalts.

Cordón va explicar que el nostre sistema immunitari està constantment vigilant l’aparició de presències estranyes. Quan un tumor s’origina, les seves mutacions el fan ja diferent de la resta de les nostres cèl·lules i les defenses lluiten per eliminar-lo. Però en algun moment donat poden fracassar perquè el càncer troba camins per alliberar-se’n. Algunes d’aquestes cèl·lules tenen la capacitat de disfressar-se, és a dir de fer-se passar per bones, i és aquí on està actuant amb èxit la immunoteràpia.

És el fet de fer servir els nostres propis anticossos modificats, per atacar les cèl·lules tumorals. Les cèl·lules es disfressen, però una vegada els hi treus aquesta disfressa, queden visibles i el sistema immunitari ara les pot reconèixer i són vulnerables. Triga un temps, però el més important és que els avanços estan funcionant i que cada vegada, no només tenim una tassa més alta de curació sinó també una millor qualitat de vida, que anys enrere no teníem.

Cordón va explicar que està funcionant amb èxit a l’hora de tractar el melanoma (el càncer de pell més agressiu), i també semblen actuar en tumors com els de pulmó o ronyó. En tumors com els de pròstata, fetge o pàncrees, els resultats no són tan bons. També va fer èmfasi en el fet que el millor metge som nosaltres mateixos. Cal escoltar i estar atents al nostre cos, i davant la mínima sospita, anar a l’especialista. Detectar la malaltia en una fase inicial, és clau per la cura total. Això si, també va remarcar que estem lluny encara d’un diagnòstic precoç per curar la malaltia.

L’entrevista completa a Carles Cordón la podreu seguir i veure dilluns a partir de les 10 de matí a la nova temporada del programa La Ciutat, amb Sònia Montañola.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat