La pròxima marató de sang de Calella oferirà la possibilitat de donar plasma

Una de cada deu persones que entra en un hospital necessitarà una transfusió de sang, que és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties com l’anèmia o determinats càncers. És una de les dades sobre la donació que el Banc de Sang recorda en anunciar una pròxima marató a Calella. Es farà el divendres 4 d’octubre a la polivalent de la Fàbrica Llobet-Guri, que estarà oberta de les nou del matí a les nou del vespre. Com a novetat, per primera vegada també es podrà fer donació de plasma, demanant cita prèvia.

En el plasma, que representa el 55% del volum total de sang, hi trobem les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Està format per aigua (90%), sals minerals i una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos. Per exemple les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions; els factors de coagulació, que són responsables juntament amb les plaquetes d’aturar el sagnat quan ens tallem; i l’albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

La donació només de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents.

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir més de 18 anys, pesar 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada.

La marató es farà a la polivalent de la Fàbrica Llobet-Guri, durant 12 hores de forma ininterrompuda, i forma part de la campanya Tu sí que ets important; converteix-te en sangfluencer.

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *