Carles Puigdemont ofereix el seu testimoni al documental ‘Octubre: crònica de l’1-O a Calella’

El realitzador calellenc Ernest Vila presentarà el dissabte 6 d’octubre a la Sala Mozart el documental sobre els fets de l’1 d’octubre a Calella, amb la participació de diversos testimonis que, des d’ideologies i posicionaments polítics diversos, analitzen i expliquen com van viure la jornada històrica. Entre els participants, el president Puigdemont a qui van anar a entrevistar a la seva residència actual a l’exili, a Waterloo. El treball té una durada d’aproximadament 50 minuts, inclou alguns fragments ficcionats, i s’ha finançat gràcies a donacions de particulars.

Durant els últims sis mesos, Vila ha estat recopilant imatges i testimonis per explicar al món què va passar a Calella les hores immediatament anteriors i les posteriors a l’obertura dels col·legis pel referèndum de l’1 d’octubre.

La visió que en donen gent tan diversa com el president Carles Puigdemont, el senador d’EH Bildu Jon Iñarritu, dos fels ferits per les càrregues dels policies allotjats a l’Hotel Vila, o el president comarcal del PP; es recullen en el documental que s’estrenarà el dissabte 6 d’octubre a la tarda a la Sala Mozart. En una entrevista al programa La Ciutat, Ernest Vila ha lamentat que no hi hagin volgut participar els representants de Ciutadans o el cos de la Policia Local de Calella.

Amb tot, assegura que Octubre: crònica de l’1 d’octubre a Calella aconsegueix donar una visió molt plural d’un dia que va marcar un abans i un després per a tota una generació.

El documental pretén donar una visió coral des de diferents punts punts de vista: agents polítics i socials, gent de dreta i d’esquerra, independentistes i unionistes. Hem intentat que hi participi tothom. Parlaran de com es van viure els fets de l’1 d’octubre, centrats a Calella, però extrapolable a la resta de ciutats de Catalunya.

Vila ha aconseguit imatges fins ara inèdites de l’episodi que es va produir als exterior de l’Hotel Vila, la nit de l’1 d’octubre, quan agents de paisà van agredir al grup de ciutadans que s’hi van concentrar en protesta per les càrregues que s’havien produït durant el dia als col·legis electorals del país.

La veritat és que hi ha moltes coses inèdites: vídeos de veïns i d’altres que no han sortit mai per la deriva repressiva de l’Estat, que hem de vigilar molt les imatges que posem (…) En teoria el Govern havia de derogar la ‘llei mordassa’ i encara no ho ha fet.

Uns fets que, explica Vila, coneix el president Puigdemont i així els ho va fer saber en l’entrevista que els va concedir a la seva residència de Waterloo.

No va ser fàcil aconseguir el seu sí, però un cop allà tot va anar rodat (…) Puigdemont ho sabia tot de Calella. Col·legues meus de Palestina també n’estaven al corrent.

El realitzador calellenc assegura que el treball documental convidarà a la reflexió, un any després del referèndum d’independència.

Es projectarà dissabte 6 d’octubre a la Sala Mozart, i l’entrada costarà 5 euros. A la venda a la llibreria El Faristol i al bar Wockas. Els diners serviran per finançar la producció, pagada pel moment amb recursos propis i donacions de particulars.

Ernest Vila ha anunciat que tenen en ment fer-lo girar i presentar-lo a Euskadi, Madrid, París, Viena, Florència, Berlín, Amsterdam o a Bèlgica; on part dels polítics exiliats hi han fixat la seva residència.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *