El Maresme planteja com mitigar els efectes del canvi climàtic

Ho farà aquest divendres en una jornada titulada “Maresme i canvi climàtic. Arriba el moment d’actuar”. I és que la nostra comarca és un territori especialment vulnerable davant els efectes del canvi climàtic i des del Consell Comarcal del Maresme creuen que és necessari un pacte territorial per pal·liar els seus efectes.

Jordi Bonet, tècnic especialista en canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme, ha explicat que la jornada servirà com a punt de partida per establir solucions adaptades a cada regió.

La intenció és que serveixi com a punt de partida per començar a treballar solucions, perquè han de ser específiques de cada regió. No s’han d’aplicar les mateixes solucions a la Vall d’Aran que al Maresme. És evident que el clima, la orografia, la població, la forma d’organitzar-nos, el nostre teixit social i empresarial determinen quines són les millors accions per poder efectuar aquest canvi que ha de ser relativament progressiu però relativament ràpid.

Bonet ha avisat que el Maresme és un territori molt vulnerable al canvi climàtic, especialment per la quantitat de població que hi viu, per la línia de costa i pels boscos.

Per començar, és una comarca molt poblada, amb una gran concentració de població, molt exposada a la costa: tenim una gran línia de costa que serà receptora dels perjudicis que ens provocarà el canvi climàtic. I per darrere, tenim una massa arbòria que ha patit durant bastants anys unes sequeres recurrents que l’han deixat molt vulnerable a incendis, a plagues, i que pot ser també un polvorí si no ens posem a solucionar alguns aspectes que l’afecten.

El tècnic ha destacat els problemes que es viuen amb regularitat: les inundacions, que cada vegada incrementen la seva força i la seva freqüència, i els incendis. Bonet ha alertat que cal adaptar els boscos per evitar focs que no es puguin apagar.

De sempre el Maresme ha sigut una comarca conflictiva i si agafes les estadístiques, el 40% dels episodis d’inundacions de tot Catalunya es produeixen al Maresme, perquè hem construït a sobre les rieres. Però el conflicte és que fins ara les pluges torrencials eren d’una determinada intensitat. Ara cada vegada ens estem veient que la intensitat es va incrementant i la freqüència es va incrementant. De la mateixa manera que els incendis, ara en els incendis s’està parlant d’incendis de categoria 6, incendis que senzillament no es poden apagar. Ara mateix, s’està apostant més per la prevenció que no pas per més dotació en els bombers. O sigui, un procés d’adaptació dels boscos és sempre millor que no pas una solució quan tenim el conflicte.

La jornada sobre el Maresme i el canvi climàtic tindrà lloc aquest divendres, a partir de les 9h, a l’Arxiu Comarcal del Maresme, a Mataró. L’entrada és lliure però l’aforament és limitat, per això cal inscriure’s a la web del Consell Comarcal del Maresme.

A continuació podeu recuperar l’entrevista a Jordi Bonet, tècnic especialista en canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *