Cas Jubany: reobren la causa contra el primer investigat per l’assassinat

Helena Jubany, a la dreta, envoltada de Laiglesia, Careta i Jiménez (Foto: helena.jubany.cat)

Nou gir en el cas de l’assassinat d’Helena Jubany, la bibliotecària mataronina que va morir l’any 2001 en caure des del terrat d’un bloc de pisos del carrer Calvet d’Estrella de Sabadell. La van trobar despullada, drogada i amb unes estranyes cremades repartides per diferents parts del cos. El jutge instructor del cas ha ordenat comparar les mostres biològiques que es van extreure del seu cos i de la seva roba amb les del primer investigat, Santi Laiglesia, que era l’inquil·lí de l’immoble i parella de Muntsa Careta, amiga de Jubany i que es va suicidar a la presó abans del judici. La decisió arriba després de constatar-se que no coincideixen amb les de Xavi Jiménez, que era l’únic investigat que hi havia pel moment.

Les restes biològiques recollides dels genitals de la víctima, obtingudes fa més de 20 anys, es compararan amb l’ADN de Santi Laiglesia per ordre del titular del Jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell que s’encarrega del cas de l’assassinat sense resoldre d’Helena Jubany, la bibliotecària de Mataró de 27 anys que va morir l’any 2001.

Algú va llançar la víctima des del terrat de l’edifici al pati interior, on la van trobar despullada, drogada i amb unes estranyes cremades repartides per diferents parts del cos. Allà hi vivia Santi Laiglesia, el primer investigat pel crim, amb la seva parella, Muntsa Careta, que va ser empresonada pel crim i es va suicidar a la presó de Wad-Ras deixant una nota en què assegurava que era innocent.

Gràcies a la tenacitat de la família Jubany, el cas es va reobrir l’any 2020. Fins al moment hi havia un únic investigat, Xavi Jiménez, que anava al mateix centre excursionista que Jubany. Les pericials cal·ligràfiques han conclòs que és l’autor dels anònims que va rebre ella, però les seves mostres biològiques no coincideixen.

Ara demana comparar-les amb les de Laiglesia, que pot presentar recurs contra aquesta decisió. No obstant això, en la interlocutòria, el jutge estableix que les prendrà sense la seva voluntat.

Joan Jubany, portaveu de la família de la víctima, ha valorat a TV3 aquest nou gir.

La interlocutòria del jutge de Sabadell torna a atribuït la condició d’investigat a Santi Laiglesia a partir que ordena comparar l’ADN trobat al cos i la roba de l’Helena amb el seu, atès que no coincidia amb l’altre sospitós i actualment encausat, que és el Xavi Jiménez. Aquest ADN se li ha d’extreure tant si s’hi posa bé com si no vol (…) És una nova empenta que dona el jutge instructor i ens dona esperança a saber qui va matar la meva germana.

El jutge considera que la reobertura de la investigació del primer sospitós ha de permetre “fer avançar la investigació més enllà del punt en què es trobava l’octubre de 2005” – quan es va arxivar – i ha d’aportar un element “decisiu de cara a poder acreditar la participació” d’alguna manera o altra de l’investigat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *