Com rentar-se bé les mans en nou passos

Rentar-se les mans és un gest quotidià però la majoria cometem errors. Aquests dies que les autoritats sanitàries recalquen que mantenir una bona higiène és molt important per protegir-nos del coronavirus ens aturem a conèixer quina és la millor tècnica i quins passos cal seguir. D’entrada, la recomanació és fer-ho a consciència i destinar el temps necessari, no menys de 40 segons.

La cap d’Urgències i Emergències de l’Hospital de Calella, Emilia Cortés, detalla els passos a seguir perquè tota la superfície de les mans quedin ben netes, ja sigui utilitzant sabó en format pastilla o líquid, igualment efectives són les solucions alcohòliques.

 

rentar-se les mans

Resulta molt important seguir cadascun dels passos i fregar-se les mans a consciència i fora del raig de l’aigua d’aixeta, sense escatimar temps. Una bona tècnica de rentat requereix destinar-hi no menys de 40 segons.

Per acabar el procediment, eixugar-se amb una tovallola neta o amb paper, que podem utilitzar per obrir el pany de la porta si estem en un lavabo públic. Aquesta és una de les superfícies que acumulen més germens.

Sinó l’aigua fa que marxi el sabó. Cal ensabonar-se bé, fer escuma i seguir les sis passes, i esbandir-se amb aigua. I també molt important, eixugar-te amb paper o una tovallola que estigui neta, perquè sinó la feina se’n va en orris.

El coronavirus es transmet principalment per les superfícies i no per l’aire, ha recalcat la cap d’Urgències i Emergències de l’Hospital de Calella, que ha aprofitat per desmentir les informacions falses que s’estan fent circular segons les quals el virus té la capacitat de flotar i s’agafa simplement pel fet d’estar al costat d’algú infectat.

Es contagia per mitjà d’unes petites gotes, partícules minúscules, que s’expulsen d’un cos infectat i entren en un de sa. Sobreviuen en superfícies com la pell, l’acer, la fusta, la tela o la porcellana. Si ho toquem i immediatament ens posem la mà a la boca, al nas o als ulls es produeix la infecció.

Quan una persona malalta estornuda sense la necessària higiène respiratòria, i aquestes gotes cauen sobre una taula, un teclat, un mòbil… la persona que passa per allà, se li poden enganxar a les mans, i quan es toquen la cara, és la manera en què el virus entri al sistema respiratori. I no per l’aire.

Les autoritats sanitàries insisteixen molt en demanar que a l’hora d’estossegar o estornudar, ens tapem la cara amb la zona interna del colze i que s’utilitzin mocadors d’un sol ús.

Situació sota control a l’Hospital de Calella

La cap d’Urgències i Emergències de l’Hospital de Calella ha explicat que fa dies que es preparen per l’arribada del virus i que, de moment, la situació està controlada. En previsió que els casos puguin multiplicar-se en els pròxims dies.

Internament no hi ha sensació de descontrol. Veiem que a la Xina o Itàlia, o Madrid, han passat coses que no s’acaben d’explicar, però aquí a Catalunya està tot força sota control. Tot i que estem davant d’una epidèmia, cada vegada hi ha més casos, i al final veurem com acaba la cosa.

Segons l’últim recompte oficial, d’ahir dimecres a la tarda, a Catalunya el nombre d’afectats per coronavirus és de 201 persones i aquestes últimes hores s’ha produït la quarta mort.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *