Com serà el curs 2020-21? Mascareta obligatòria només en espais compartits i aïllament del grup de convivència en cas de positiu

El retorn a l’aula al setembre s’haurà de fer amb convivència amb el coronavirus i, per això, els departaments d’Educació i Salut han establert el protocol d’actuació davant possibles contagis. A les direccions dels centres se’ls assignarà un personal sanitari de referència i rebran formació específica sobre el circuit que cal seguir per evitar la transmissió. En relació a les mascaretes, s’estableix que no seran obligatòries dins l’aula i entre els membres d’un mateix grup de convivència estable. L’hauran de portar els mestres que facin classe a més d’un grup i tothom que es trobi en espais compartits, com accessos, passadissos i pati. No es descarta que passi a ser recomanada en alumnes partir de 10 o 12 anys. Però com s’actuarà si es detecta un positiu per Covid-19?

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va anunciar ahir en roda de premsa que els alumnes i docents dels centres educatius no universitaris s’hauran de fer proves PCR i aïllar-se durant 14 dies si es detecta un positiu dins el grup de convivència estable.

Un cas positiu en un grup estable, en una aula, se situarà en quarantena de 14 dies, només dins el grup estable. Dos casos positius de diferents grups estables dins d’un mateix bloc o edifici, tot el quarantena de 14 dies. I a partir de dos casos de diferents grups, en diferents parts, l’autoritat sanitària pot plantejar el tancament de tot el centre durant 14 dies.

Els germans o familiars d’un cas sospitós hauran de quedar-se a casa fins a conèixer els resultats. Si donen negatiu podran tornar a l’escola; sinó, fer quarantena de 14 dies i passar el test.

El director general de Centres Públics del Departament d’Educació va insistir que serà necessària la corresponsabilitat de les famílies per garantir el curs 2020-21. Va explicar que no podran portar els infants a l’escola si presenten símptomes o tenen alguna dècima de febre.

Un infant no ha d’anar a l’escola si es troba en aillament per un cas positiu, si espera els resultats d’una prova –ens comprometem a tenir els testos PCR en 24 hores– fins que es coneguin, si conviu amb una persona diagnosticada o si es troba en quarantena per un grup estable que s’ha confinat per un cas positiu de Covid.

El Govern de la Generalitat garanteix disponibilitat de testos PCR per complir amb el protocol, que reconeix als centres educatius disposar d’un CAP i un professional sanitari de referència, i l’assessorament i acompanyament dels serveis territorials d’Educació. També els ajuntaments estaran puntualment informats de la situació a les seves poblacions.

Informació i comunicació constant que ha d’anar dirigida a l’alumnat, professorat, famílies i als ajuntaments. En el protocol queda molt clar que els ajuntaments son receptors immediats d’informació. Tot el que succeeixi en l’àmbit escolar, l’ajuntament en rebrà informació immediata per part dels serveis territorials perquè, puntualment en alguns casos, s’hauran d’acabar prenent decisions.

Per una major coordinació entre els col·lectius implicats, s’ha creat un aplicatiu informàtic anomenat TraçaCovid, que facilitarà el seguiment dels casos sospitosos i s’actualitzarà dos cops al dia.

Incorporarà totes les dades al voltant de la Covid que es produir en un centre. Permetrà recollida automatitzada i sistematitzada que s’actualitzarà dos cops al dia. Ens permetrà gestió de cada cas i prendre decisions amb la informació a temps real.

El Govern va afirmar tenir les eines per garantir el retorn a l’aula amb absoluta seguretat, i que tots els casos seran tractats degudament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *