Comencen les activitats de la Setmana Sense Fum

Avui es posa en marxa la Setmana Sense Fum que promouen conjuntament la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i l’Ajuntament de Calella.
El lema escollit és «Menys fumar i més caminar». En aquest sentit, per demà divendres s’ha organitzat una caminada al Far a partir de les 9 del matí. L’activitat més immediata és una xerrada que es fa aquest vespre a partir d’un quart de nou a l’escola Freta sobre els efectes del consum de tabac i alcohol entre els joves de secundària.

cartell-a3-sense-fum-003Des de l’Ajuntament s’han preparat una sèrie de cartells on es recullen les equivalències entre la despesa d’un paquet al dia durant un temps determinat amb el que es podria comprar amb aquests dies. S’il·lustra gràficament amb l’eslògan «Que no et fumin la butxaca».

El Centre d’Assistència Primària de Calella disposa de la Consulta de Tabaquisme. Des d’aquí, l’infermer Julià Cruz fa el seguiment del procés de deshabituació del tabac d’aquelles persones que han decidit deixar de fumar. Segons ell, els processos són diferents segons la persona i el nivell de tabaquisme que té: “La quantitat de cigarreta que es fuma ens determina més la dependència física de la nicotina. Si una persona fuma molt i és molt depenent però li posem un tractament fort amb un bon seguiment, pot deixar de fumar. Si una persona fuma menys però té altres dependències més psicològiques o més socials és més difícil perquè s’han de canviar rutines i això potser costa més”.

L’infermer del CAP de Calella parla dels beneficis que experimenten les persones un cop deixen de fumar: “Seria sobretot el canvi en el gust. La gent comenta que pot assaborir el menjar, que al ser fumador no notava el gust dels aliments. També millora l’olfacte, a nivell respiratori es millora molt”.

El tabac continua sent la primera causa de pèrdua de salut i de mortalitat prematura i evitable. És un dels factors de risc més importants de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, com també d’un nombre important de càncers.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *