Conferència al Festimatge: “Les pel·lícules que feien por als nostres avis”

“Dràcula”, “Frankenstein” o “King Kong” són algunes de les pel·lícules de terror clàssic que centraran part de la conferència que el comentarista cinematogràfic Albert Beorlegui impartirà aquest dimecres 26 d’abril a l’Auditori de Can Saleta. És una de les activitats de la programació del Festimatge 2023. Tractarà sobre els origens del cinema de terror i quins elements el caracteritzen, però també allò que el va impregnar d’un caracter propi, com va ser la transgressió moral i sexual de personatges i temàtiques que van desafiar una societat que no n’estava preparada.

Tal com comenta Beorlegui, l’adveniment del cinema, a finals del segle XIX, serà el punt de partida d’un gènere que es barreja primer amb el fantàstic. No serà fins a la Primera Guerra Mundial, amb l’expressionisme alemany i la consolidació d’una indústria cinematogràfia, quan el gènere fructifiqui, iniciant un primer període que arrenca l’any 1930, coincidint amb la Gran Depressió i en una productora de Hollywood que s’especialitzarà en el gènere, Universal Pictures.

La conferència analitza els orígens del cinema de terror a través de pel·lícules com Dràcula (Tod Browning, 1931), Frankenstein (James Whale, 1931), La mòmia (Karl Freund, 1932), El hombre invisible (James Whale, 1933), El hombre y el monstruo (Rouben Mamoulian, 1931), La parada de los monstruos (Tod Browning, 1932), o King Kong (Merien C. Cooper, Ernest B. Schoedsack, 1933).

Es farà aquest dimecres 26 d’abril a l’Auditori de Can Saleta (20h), amb entrada lliure.

Recta final del Festimatge 2023

La programació de l’edició número 18 del Festimatge enfila la recta final amb diversos plats forts. La projecció de cinema recuperat a càrrec de la Filmoteca de Catalunya o la celebració del mercat del col·leccionista, que es farà al vestíbul de la Fàbrica Llobet-Guri. Durant tot el cap de setmana es podrà participar en les visites guiades a les exposicions fotogràfiques que hi ha a la sala amb columnes – dissabte i diumenge a les 12h i a les 18h –.

El Festimatge celebrarà el cinquantè aniversari de les Trobades Internacionals de Cinema 9,5 de Calella, impulsades per Santiago Marré, i que han estat escollides per ser la seu del Festival Europeu del 9,5, amb la projecció de films aportats pels cineastes participants a la mostra no competitiva.

La cloenda tindrà lloc diumenge a la Sala Mozart amb l’entrega dels premis Trofeu Torretes que convoca Foto-Film Calella. Es projectarà el curmetratge Seahorse, de la directora israeliana Natale Bruijns; i les fotografies del madrileny Jorge Ruiz, guanyadors dels certamens que convoca Foto-Film Calella. La gala arrencarà a les 11.30h i l’accés és lliure.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *