Es dupliquen les peticions per instal·lar plaques fotovoltaiques a Calella

Imatge: Electrosol Calella

Malgrat encara ser una opció minoritària, durant el 2021 s’han duplicat les peticions a Calella per instal·lar sistemes d’autoconsum a les llars calellenques. Durant tot el 2020 es van fer un total de 4 peticions i aquest 2021 han pujat a 7. A Catalunya, l’autoconsum d’energia fotovoltaica va créixer l’any passat un 250% després que s’abolís l’impost del sol i es facilités la connexió a les xarxes de les companyies elèctriques per vendre el sobrant. L’augment de les ajudes públiques, la baixada de preus de les plaques, els canvis de regulació de l’electricitat i la inflació del preu de la llum, auguren un creixement continuat de les renovables en els pròxims anys.

Cada cop són més els que opten per sistemes d’autoconsum a la seva llar. Amb la supressió de l’impost del sol l’any 2020, amb l’arribada d’ajudes estatals i europees, i la pujada continuada del preu de la llum, la demanada per instal·lar plaques fotovoltaiques no ha parat de créixer. Jaime Mesa, gerent de l’empresa Electrosol, especialitzada en la instal·lació de plaques solars, explica que han tingut un augment de la demanda del 300%. Diu que cada cop són les persones interessades que els demanen informació i que un elevat percentatge acaben fent el pas cap a les renovables.

La demanada ha pujat molt. N’hi ha molta més gent interessada i a bastants ja els hi estem instal·lant plaques fotovoltaiques. Crec que l’augment es deu a la pujada del preu de la llum i de les ajudes que s’estan atorgant des de l’administració. Podem dir que s’ha disparat un 300%.

Aquesta empresa fa anys que instal·len plaques i sistemes d’autoconsum per tota la comarca, a Calella en els últims mesos han fet tres instal·lacions. Mesa exposa els beneficis que comporta tenir a casa un sistema d’energia solar. Un sistema que diu que ara mateix és fiable i rendible.

El primer benefici és que no depens de les companyies elèctriques. No contamines, no fas un perjudici pel medi ambient… entre les ajudes que hi ha ara tant d’ajuntaments, govern espanyol, unió europea han abaixat molt els preus i el cost de material també ha baixat. A més demanda, preus més baixos.

El passat mes de juny el govern espanyol va anunciar 900 milions d’euros d’ajudes per l’autoconsum, finançades a través del pla de recuperació de la Unió Europea. Aquestes ajudes podrien subvencionar el 30-35% del seu cost total. Un fet que reduirà un o dos anys el període d’amortització.

Una instal·lació fotovoltaica a casa pot costar entre 3.500 i 5.000 euros, té una vida útil de 25 anys i es pot amortitzar en sis anys. El seu preu ha caigut entorn un 80% l’última dècada gràcies a l’augment de la demanda.

Tot depèn de la potència que hi posis a la casa. Podríem anar entre 3.500 amunt. Qualsevol s’ho pot instal·lar en 5-6 anys ho tens pagat. A partir del cinquè any tota l’electricitat que generes durant el dia és gratuïta.

A això s’hi ha afegit el fet que molts ajuntaments, com el de Calella, bonifiquen l’impost sobre béns immobles, l’IBI. A Calella es concedeix una bonificació de fins al 50% sobre l’IBI aquells domicilis en els quals s’instal·li un sistema per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar per a l’autoconsum.

El consistori també ha pres el compromís per fer el gir cap a les renovables i ha adjudicat recentment la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’Ajuntament Vell a través d’un programa de la Diputació de Barcelona.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *