Creixen les malalties de transmissió sexual entre els més joves

En els darrers anys, les malalties de transmissió sexual, amb un èmfasi especial en la clamídia, han experimentat un preocupant augment dels casos detectats, segons les dades del Departament de Salut. Aquesta tendència a l’alça – fa dos anys que les infeccions s’han disparat en un 40% – està afectant principalment les dones d’entre 18 i 25 anys. Precisament, aquest diumenge se celebra La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, dedicat a les malalties sexuals i reproductives. Unes patologies que afecten a 3 milions de catalans i que cada any se’n detecten 210.905 nous casos.

La clamídia és una infecció bacteriana que pot passar desapercebuda en els seus estadis inicials, ja que molts casos són asimptomàtics. Tot i això, si no es tracta adequadament pot acabar comportant problemes de greus de salut, incloent la infertilitat. El doctor Andrés Zúñiga, és el coordinador ginecologia ASSIR Alt Maresme i la Selva Marítima.

Hem detectat un augment molt important de les ITS en els darrers anys. Especialment de la clamídia. Si no es tracten oportunament porten seqüeles i molts problemes de fertilitat i de salut greus pels pacients.

Aquesta malaltia ha crescut entorn un 40% en els darrers dos anys. Una problemàtica que pot solucionar-se amb molta pedagogia i prevenció entre els més joves. Les persones amb més predisposició per contraure aquesta infecció són dones d’entre 18 i 25 anys amb una vida sexual activa.

Pel doctor Zúñiga és crucial abordar aquest problema mitjançant la pedagogia i la prevenció, especialment entre els joves. Una educació sexual adequada és una eina essencial per erradicar les malalties de transmissió sexual i prevenir-ne la propagació.

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio d’aquest any dedicarà els seus esforços a conscienciar sobre aquesta qüestió crítica, que afecta a més de 3 milions de catalans. A través d’aquesta iniciativa, es busca recaptar fons per a la investigació, la prevenció i el tractament de les malalties sexuals i reproductives.

La tarda jove de Calella, una eina per tractar la sexualitat

Tots els dilluns entre les 18.30 i les 20 h Can Saleta acull la Tarda Jove. Elisenda Garsaball és la llevadora del CAP encarregada de dinamitzar l’espai. Un cop al mes es fa una xerrada sobre una temàtica concreta. És un espai en què el grup de joves menors de 25 anys intercanvien opinions i resolen dubtes. Precisament, segons la llevadora, aquest és el gran aventatge de la tarda jove, ja que amb una llarga llista d’espera a la consulta, en una xerrada s’atén a més d’una desena d’adolescents.

La següent serà el dilluns 18, i posarà el focus en la diversitat, orientació i atracció sexual. De cara a l’any vinent hi haurà un cicle de xerrades sobre la primera relació sentimental, sexualitat i sentiments (el 15 de gener), mètodes anticonceptius i interrupció de l’embaràs (19 de febrer), sobre el desig, el plaer i la masturbació (18 de març), les ITS (15 d’abril), xarxes socials (20 de maig) i la menstruació (17 de juny).

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *