Debat polític tens i enrevessat al fil del nou calendari fiscal

Els patits polítics van celebrar la sessió plenària per via telemàtica
Els patits polítics van celebrar la sessió plenària per via telemàtica

El Govern Municipal de Junts per Calella i el PSC no va aconseguir sumar el suport d’Esquerra a la proposta de nou calendari fiscal, tot i haver-hi estat negociant durant la tarda d’ahir. Els republicans van fer notar la seva sorpresa en descobrir que el document final incloïa la revocació de la taxa per posar terrasses al carrer. La CUP, que també va coincidir amb aquesta consideració, va demanar retirar la qüestió de l’ordre del dia per poder analitzar-la amb profunditat i presentar-la, si cal, amb un ple extraordinari. L’executiu va reconèixer l’error en la tramesa de la informació, però no va arribar a convèncer-los. Sí va aplegar els vots de Calella en Comú, que va exposar que la modificació no altera el volum de recursos econòmics disponibles per aquest exercici del 2020, i del regidor de Cs.

Un error del Govern Municipal va alterar les previsions que es tenien sobre el resultat de la votació del nou calendari fiscal, ahir en el decurs de la sessió plenària. A mig debat del punt en qüestió, Esquerra va fer notar que s’estava fent referència a propostes que no tenien documentades i de les quals tampoc havien parlat durant la negociació amb la cap de l’executiu. La resta de l’oposició va confirmar que tampoc disposaven de l’última versió de la proposta, que era la que es va portar a votació.

En aquest punt, el regidor portaveu va reaccionar fent un enviament del document i l’alcaldessa va plantejar aparcar el debat i reprendre’l abans d’acabar el ple per tal que els grups tinguessin temps d’estudiar-lo.

Però no va ser suficient perquè Esquerra donés suport a l’executiu. Xavier Ponsdomènech va lamentar les formes i les presses amb què s’havia gestionat aquest assumpte, i va posar l’accent en els dubtes que els genera la supressió de la taxa de terrasses de bars i restaurants durant el 2020.

Pel que digui l’equip de Govern hem estat al seu costat, però aquestes coses ens generen desconfiança. Perdoneu però qüestions d’urgència a les comissions i arribar al ple i haver de rebre informació per poder tenir el debat, no és gaire normal.

L’alcaldessa va qualificar de lamentable la intervenció i el to de Ponsdomènech, criticant que volgués donar a entendre que el govern actua de forma improvisada i poc transparent. Va recordar que la situació d’emergència sanitària impedeix a les adminsitracions treballar amb les condicions desitjades. Candini va acabar advertint que la confiança és un “camí de doble direcció”.

Si ha faltat fer-los arribar aquests dos punts ha sigut una falta de coordinació, i el regidor ja ha demanat disculpes. Lamento molt profundament les seves paraules. La confiança és un camí de doble direcció.

La CUP va posar-se al costat d’Esquerra i va abstenir-se en la votació del canvi de calendari fiscal. La regidora Núria Freixas va posar de relleu la confusió que va marcar el debat d’aquest punt i va demanar que es retirés i es portés a un altre ple, encara que s’hagués de fer una convocatòria extraordinària.

Consideraríem fins i tot que caldria ajornar aquest punt i portar-lo a un ple extraordinari. No només per nosaltres, sinó per la població que ens segueix. No ha quedat res clar del que estem dient, ni què es posa ni què no.

De la seva banda, Calella en Comú va donar els seus vots a l’executiu tot i reconèixer les presses i precipitació amb què s’havia entrar a l’ordre del dia. Deia el regidor Sebastián Tejada que, en el fons, la modificació de terminis no afecta el volum d’ingressos que percep l’Ajuntament.

Votarem a favor de la transacció tot i la velocitat amb la que se’ns ha presentat i la impossibilitat d’analitzar-la. Som conscients que no afecta a la massa financera disponible que havien calculat en funció del pacte de l’equip de Govern.

El regidor de Cs, Guillermo Gomis, que va treure importància a l’error reconegut pel govern, va donar suport a la proposta.

Hem estat revisant la documentació que ha enviat el regidor Torres, no tenim cap dubte. Un error el pot tenir tothom, també nosaltres. Res més a dir.

El calendari fiscal revisat per aquest exercici del 2020 es va aprovar amb els vots dels partits del Govern (Junts per Calella i PSC), Calella en Comú i Cs. Esquerra i la CUP es van abstenir.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat