Denuncien la mort per enverinament d’una gossa a la zona del Pi del Soldat a Sant Pol de Mar

La Mafalda, a l'esquerra de la imatge.

L’Eva solia passejar per la zona boscosa del Pi del Soldat a Sant Pol de Mar amb els seus tres gossos. Aquest 2022, encara ho fa, però només amb dos d’ells. La tercera la Mafalda, una schnauzer amb una salut excel·lent de 12 anys, va morir per enverinament en aquest mateix bosc. Va passar el 9 de desembre quan, per mala sort, va aproximar-se a un ensumar un excrement tenyit d’un color lilós. Una mena de polsim que més tard es confirmaria que era un verí raticida. Avui, en un nou any, la Mafalda ja no hi és, però l’Eva continua lluitant per demostrar que a la seva mascota la van matar.

La zona boscosa Pi del Soldat és un espai molt concorregut pels propietaris de gossos de Sant Pol de Mar. De totes les persones que hi transiten la majoria ho fan amb les seves mascotes. Amb els anys, s’ha consolidat com un lloc de socialització pels animals domèstics, però des de fa unes setmanes tothom que passeja per aquí ho fa amb més prudència. I és que no poden oblidar el que li va passar a la Mafalda fa tot just 20 dies. La seva propietària, l‘Eva Segovia, encara no pot a creure el desenllaç de tot plegat.

Feia dies que havíem detectat que hi havia uns excrements tenyits com de color lila. Ho havíem comentat entre tota la gent que passeja per allà i ens va estranyar, però no vam arribar a pensar que es tractés de verí. Fins que el dia 9, la Mafalda va anar a ensumar-ho i al cap de 12 hores moria agonitzant al veterinari.

Després d’ensumar els excrements, la Mafalda en tornar a casa va començar a presentar símptomes aquella mateixa nit. Vòmits espumosos i diarrea amb sang, que van encendre totes les alarmes de l’Eva que va decidir trucar d’urgència al veterinari.

Vam haver de decidir si lluitàvem per salvar-la o la sedàvem. La meva aposta va ser la lluita fins a l’últim minut, però tot i està rebent atenció veterinària va acabar morint i patint molt. Quan el veterinari em va confirmar que la Mafalda tenia un perfil d’intoxicació hepàtica compatible amb tòxics em van venir al cap aquelles caques liles.

Davant els símptomes evidents de mort per intoxicació, el veterinari va recomanar a l’Eva fer l’autòpsia de la gosseta. Una autòpsia que, més tard, va confirmar la mort per enverinament de raticida.

Un cop morta jo vaig posar la denúncia corresponent. Els tècnics van anar a recollir mostres, però amb la mala sort que quan van arribar ja no quedaven excrements. Aquell mateix cap de setmana, de bona fe, s’havien fet batudes de propietaris de gossos perquè no els passes el mateix que la Mafalda.

Ara, l’Eva ja ha posat la denúncia corresponent a la Policia Local de Sant Pol de Mar, però, admet que no serà un cas fàcil de resoldre, ja que a la zona del Pi del Soldat, un cop neta, ha estat impossible localitzar algun indici del raticida.

Per la seva part, l’Ajuntament de Sant Pol ha assegurat que intensificaran la vigilància en aquests punts més concorreguts pels propietaris i les seves mascotes i que netejaran qualsevol element sospitós de contenir verí.

L’Eva, però, també denúncia que el seu cas i el de la seva mascota no han estat un fet aïllat, i que malauradament en el darrer any han mort diferents gossos a les rodalies de Sant Pol pel mateix motiu.

El que m’ha passat és que molta gent de Sant Pol i rodalies m’han parlat d’altres gossos que han tingut un final idèntic. Qui més qui menys o ho ha patit o coneix algun cas. Fa tot just un any per Sant Cebrià van morir 5 gossos enverinats per algú que llençava verí.

Ara, la propietària de la Mafalda assegura que seguirà lluitant per fer justícia i perquè cap altra gos hagi de passar per aquest tràngol.

Hi ha una frase del segle XV de Leonardo da Vinci que diu que arribarà el temps en què els homes veuran als assassins d’animals com avui veuen als assassins dels homes. Ja aleshores hi havia algú que tenia aquesta sensibilitat i que veia aquestes coses com una canallada.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *