L’última casa calellenca amb contraforts pels temporals

Aquests dies s’està enderrocant l’últim edifici de primera línia de mar que conservava contraforts per protegir-se de les envestides dels temporals. Un edifici construït a principis del segle XIX a l’actual carrer Anselm Clavé i que tenia la façana inclinada. Aquest tipus d’edificacions eren típiques de poblacions costaneres i, en el cas de Calella, fotos de l’època posen de manifest que era un disseny habitual en les cases més pròximes al bot de l’aigua.



Una foto de l’any 1918, extreta del llibre Calella d’altre temps de Domènec Mir i Moragas, mostra com les cases que estaven a tocar de mar es dissenyaven arquitectònicament per evitar els efectes dels temporals. S’hi construïen contraforts a les façanes, donant-lis una inclinació que podia amortir la força de les onades.

cases antiguesL’última que quedava en peu, al final del carrer Anselm Clavé, s’està enderrocant. L’arquitecte calellenc Salvador Barbé, de BiB Arquitectes, explica que eren construccions populars que simulaven l’efecte que poden tenir els murs d’escullera.

“L’angle de la façana minorava l’empenta horitzontal de les onades. El mur d’escullera, en tenir forats entre pedres, té l’efecte afegit de disgregar la força. Tècnicament molt no aportaven, però sí que ajudava a què les cases mantinguessin l’estabilitat davant dels temporals”, assenyala Barbé.

Barbé comenta que no hi ha molta literatura arquitectònica que aprofundeixi en aquest tipus de dissenys d’edificis costaners. Amb tot, no només n’hi han hagut a Calella, sinó que se’n conserven encara en poblacions de la Costa Brava. “Potser no són cases inclinades sinó amb contraforts puntuals, que també n’hi havia alguna a Calella, als extrems de l’edificació o al mig”, afegeix.

En cas de tornar a edificar en el solar que quedarà al descobert, s’hauria d’enretirar la façana uns metres en compliment del que estableix l’actual planejament urbanístic de Calella. Així, quedaria alineat amb la resta de construccions que té al dos costats i deixant una vorera ample.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *