“Tanquem les portes al tabac”

Avui 31 de maig és el Dia Mundial Sense Tabac i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ho celebra amb diferents activitats en alguns dels seus centres d’atenció primària. L’objectiu és conscienciar la població sobre els perills del consum de tabac, que és la primera causa de morts al món que es pot prevenir. El metge pediatra Josep Maria Mengíbar, de l’Hospital de Calella, i l’infermer Julià Cruz, responsable de la unitat de deshabituació al tabac del CAP de Calella, han passat aquesta setmana pel programa La Ciutat per advertir de l’alta toxicitat de la nicotina, o de les conseqüències que el seu consum té, per exemple, en les dones embarassades. La seva recepta és evitar encendre la primera cigarreta i, en tot cas, recórrer a l’ajuda que ofereixen els professionals de la salut per deixar-ho.

Mengíbar és l’encarregat de visitar les escoles de Calella per fer xerrades als alumnes de sisè de Primària per prevenir el consum de tabac. Les dades sobre els riscos que això comporta són molt contundents.

Cada dia moren 24 persones pel fum del tabac a Catalunya, i cada 8 segons al món. El fum de segona mà, el fumador passiu també és un aspecte molt important a tenir en compte, perquè els arriba de forma metabolitzada i és més agressiu.

El consum de tabac és la primera causa de mort al món que es pot prevenir. El metge pediatra i l’infermer Julià Cruz, responsable de la unitat de deshabituació del CAP de Calella, han afirmat que la nicotina és la substància més addictiva de les que es coneixen, més que els components d’altres drogues considerades dures.

I en aquest sentit, no fan diferències entre les cigarretes dels paquets industrials, les de liar i les electròniques, tot i que erròniament tenen més bona premsa i es venen com a ajuda per deixar l’hàbit.

Una cigarreta electrònica potser tens 7.000 substàncies tòxiques, i també és addictiu (…) Porten nicotina i altres components, ells ho venen com que ajuda a deixar de fumar però el vapor també és tòxic i s’ha demostrat que pot provocar neumònia o infeccions respiratòries.

Els professionals adverteixen d’un augment del consum entre els menors d’aquest ampli ventall de productes que contenen nicotina. Expliquen que acostumen a imitar conductes i, per això, és tan important que els pares i mares fumadors prenguin consciència de la necessitat de deixar-ho. Qüestió a part les dones embarassades.

El fum del tabac afecta a la microcirculació per això dificulta les cicatritzacions, provoca infarts… També afecta a l’úter perquè impedeix l’aportació de nutrients, provocant abortaments o que els nadons neixin prematurs.

La unitat de deshabituació al tabac del CAP de Calella funciona des del 2008 per acompanyar i ajudar les persones que volen deixar el consum. S’atén la part més física del procés, administrant un tractament farmacològic; i també la conductual, promovent un canvi d’hàbits i formes de socialització. De les 181 persones ateses, el 54,1% han continuat abstinents.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *