Després de la sentència de Luxemburg, com han d’actuar els afectats per l’IRPH?

L’advocat de l’Oficina d’Atenció al Consumidor de Calella, Oriol Contreras, confia que un altíssim percentatge d’afectats podran recuperar els diners que han estat pagant de més des del 2013, quan l’associació de bancs i caixes va suprimir aquest índex sense que s’oferís una alternativa. Els clients reclamen el diferencial entre la quota de l’IRPH – d’interès fixe – i l’euríbor, que és el de referència.

Segons Contreras, els bancs difícilment podran demostrar que van informar correctament als seus clients quan van contractar les hipoteques amb l’IRPH.

Europa demana als jutges que determinin si els bancs van explicar bé la diferència entre l’IRPH i l’euríbor. En la majoria de casos no va ser així, o tampoc ho podran demostrar (…) Com en les clàusules sol, penso que el 90% es podran solucionar encara que s’hauran de portar als jutjats i trigarà a resoldre’s, que era justament el que no volien les associacions de consumidors.

L’advocat de l’Oficina d’Atenció al Consumidor de Calella ha recomanat als afectats que no es precipitin i esperin la reacció del Govern espanyol, que en el cas de les clàusules sol va establir un protocol per vehicular les reclamacions. Creu que amb l’IRPH passarà el mateix i que això agilitzarà les reclamacions.

Reclamar sempre es pot reclamar, però ho m’esperaria a saber què diu el Govern, els bancs i les associacions de consumidors (…) Com que ho van fer amb la clàusula sol, em dona la impressió que faran alguna cosa per controlar-ho. Si manés un país i arriba una sentència europea que diu que el TS ha fet malament la seva feina, com a govern i tenint en compte que els bancs son una columna important de l’economia, posaria un procediment per ajustar les reclamacions dels consumidors, encara que pugui demorar el procediment.

Amb tot, els convida a dirigir-se als professionals o a les associacions de consumidors per fer una primera consulta i assessorar-se. D’entrada, i basant-se en la sentència de la justícia europea, el més probable és que puguin recuperar el que s’hagi pagat de més i que els bancs hagin de substituir el tipus aplicat segons l’IRPH per un altre índex.

La idea de la sentència és recuperar tot el que s’ha pagat i que no s’apliqui més l’IRPH, que passi a ser subtituït per un altre índex. El més normal serà que es prengui l’euríbor.

L’advocat de l’Oficina d’Atenció al Consumidor ha explicat que també podran reclamar els clients que hagin liquidat les hipoteques o que ho vulguin fer en breu.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *