Dies claus per tancar el futur govern del Consell Comarcal del Maresme

Mataró. Seu del Cons

El Consell Comarcal del Maresme s’ha de constituir el pròxim 19 de juliol però quins partits formaran govern i qui presidirà l’organisme encara està en l’aire. ERC, que és la primera força política amb 12 dels 33 consellers, ha obert converses però situa com a aliat prioritari a Junts per Catalunya, segons les declaracions del president comarcal del partit, aquest matí a Notícies en Xarxa.

Josep Pena ha assegurat que han fet a Junts per Catalunya una “oferta molt generosa” que passaria per configurar un govern molt equitatiu.

Amb JxCat hi estan havent converses molt actives. Des d’ERC, tot i tenir el doble de consellers comarcals -en tenim 12 i ells 6-, les encarem des d’un punt de vista molt generós: llevat de la presidència de l’ens, estaríem disposats a parlar d’una configuració de govern molt equitativa.

El president d’ERC del Maresme ha reconegut tenir constància de les informacions que apunten que el PSC i Junts per Catalunya estarien explorant una possible reedició del pacte per deixar-los a l’oposició. Pena ha advertit que a diferència de l’anterior mandat, als dos partits els seria més complex justificar-lo perquè haurien d’incloure-hi a Cs o el PP.

Seria un pacte que necessàriament s’hauria de sostenir amb la col·laboració de Cs i/o PP. Té un plus d’incohorència política respecte el que hagi pogut passar a la Diputació de Barcelona o altres Consells Comarcals on les pulsions sociovergents s’han acabat concretant. Al Maresme seria de més complexitat política per explicar un pacte que no fos entre ERC i JxCat que donaria majoria absoluta i estaria en sintonia amb el mapa de governs locals al Maresme: 18 ajuntaments amb alcaldies d’ERC i 6 de JxCat.

Pena ha dit que ERC defensa l’autonomia local o de les federacions comarcals a l’hora de signar pactes i que no cal que facin trucades per dirigir-les des de nacional perquè “sempre s’actua amb coherència” i d’acord amb la situació d’excepcionalitat que requereix el país. Aclareix, en tot cas, que una cosa són els ajuntaments i els consells comarcals i l’altra és la tercera institució del país. L’acord entre Junts per Catalunya i el PSC per governar la Diputació de Barcelona ha desencadenat una important crisi de relacions entre els partits independentistes.

L’arc comarcal, format per 33 consellers i conselleres -la majoria absoluta se situa en els 17 consellers-, comptarà aquest mandat amb la representació de 7 forces polítiques amb la següent distribució:

  • ERC – 12 consellers
  • PSC – 8 consellers
  • JxCat – 6 consellers
  • Ciutadans – 2 consellers
  • En Comú Guanyem – 2 consellers
  • CUP – 2 consellers
  • PP – 1 consellers
Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat