Dissenyen una aplicació que millora el funcionament dels serveis de salut domiciliaris

ð

Personal de l’equip d’infermeria de l’Hospital Sant Jaume de Calella ha desenvolupat una aplicació mòbil per millorar l’atenció dels serveis domiciliaris. És un projecte pioner a Catalunya que permet accedir a la història clínica dels pacients i incorporar-hi dades quan es fan les visites, sense necessitat de connectar-se a la xarxa. El sistema es començarà a implementar a partir de la setmana vinent en pacients d’hospitalització domiciliària, i als dos centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Només l’any passat, els equips de Calella i Blanes van atendre un total de 815 pacients.

Mercè Díaz, la cap d’atenció domiciliària de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i Griselda Manzano, infermera del servei domiciliari de l’Hospital de Calella, han desenvolupat l’aplicació mòbil que millora l’eficàcia, l’eficiència i la seguretat de l’atenció que reben els pacients a casa.

Amb ella, s’aconsegueix superar algunes dificultats amb les que es troben els equips de metges i infermeres que fan domicilis. “Moltes vegades necessitem consultar dades de constants, temperatura o analítiques d’evolució; i ara mateix al domicili no les tenim. Les hem d’imprimir en paper i portar-ho en una carpeta o bé anar amb l’ordinador i obrir-lo al domicili, on sovint no tenim cobertura”, ha relatat Griselda Manzano.

La principal innovació de l’aplicació mòbil és poder disposar de tota la informació de la història clínica del pacient domiciliari i incorporar-hi in situ les dades de l’atenció que se li ha donat durant la visita. Aquest sistema s’instal·larà en dos dispositius mòbils que tindran els equips dels centres de Calella i Blanes i que es començaran a utilitzar a partir de la setmana vinent, un cop superada la fase de proves.

“Des de l’hospital ens baixarem les dades dels pacients que necessitem i, un cop al domicili, no només podrem consultar la informació mèdica i d’infermeria, sinó registrar-hi dades. La gràcia serà que es podrà treballar sense cobertura i no caldrà connectar-se a cap xarxa”, ha indicat Manzano.

“Tindrem accés a tota la història clínica: radiografies, proves complementàries, analítiques… És una informació molt feixuga que triga molt en carregar-se i, si hi ha poca cobertura, representa allargar la visita mitja hora, quan no tenim aquest temps”, ha exposat Díaz.

L’aplicació representa un avanç quant a la rapidesa del servei i l’eficiència del treball dels equips de domiciliària, però també en termes de seguretat. “Estalviem temps, transcripcions i errors; perquè el fet d’haver de transcriure-ho a l’Hospital pot fer que en algun moment t’equivoquis”, ha admès la cap del servei d’atenció domiciliària.


En el desenvolupament de l’aplicació hi ha col·laborat el departament d’informàtica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que ja va ser pioner en el projecte de Carpeta Personal de Salut.

Aquest divendres es presentarà el nou sistema sense connexió a la xarxa amb motiu de les Jornades d’Infermeria que l’organisme sanitari celebra anualment. Enguany, la temàtica girarà al voltant de les TIC.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *