Dones que s’han obert pas en un món d’homes

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones avui el Programa La Ciutat ha recollit el testimoni de diverses dones de diferents generacions i sectors que s’han obert camí en un món clarament d’homes. Tres dones que han exercit els seus oficis en uns sectors que fa anys estaven, i en alguns casos encara estan, fortament masculinitzats. Amb elles hem parlat sobre els obstacles que s’han trobat per exercir la seva professió, la manca de referents o els estereotips sobre la seva capacitat per exercir la feina.

Pilar Canals, empresària hotelera, es va obrir pas fa 30 anys en un sector on només llavors hi havia homes dirigint hotels. Ella explica que malgrat ser l’única dona mai s’ha trobat amb cap problema ni ningú l’ha assenyalat. Ara per sort, tot ha canviat.

Quan jo vaig començar en aquest món fa 30 anys, anaves al banc, al notari i tot eren homes. Ara per sort t’adones que de mica en mica vas veient més dones en aquests càrrecs. Tot i obrir-me pas sempre he estat envoltada d’homes. Ara per exemple nosaltres en dos hotels tenim dones com a directores. Avui dia estem aconseguint que tot estigui molt més igualat.

Anna Biurrum, de la Tasca la Vasca, abans de dedicar-se a la restauració va passar un breu temps al sector de la construcció com a treballadora de l’obra. Diu que la van estigmatitzar molt pel sol fet de ser dona i la van condicionar la seva força física.

Tot va canviant. Jo de petita vaig fer molt de futbol i coses que deien que eren de nois, però que no és així. Tots estem capacitats per fer de tot. Jo inclús he treballat al món de la construcció i molts cops em deien vols que t’ajudi? Ja voldràs dir que pots? Perquè creien que no tenia la suficient força física. I jo deia si no puc ja ho diré, pel sol fet de ser dona no significa que no pugui.

L‘advocada Núria Viladrich ha explicat com ha canviat el món del dret en els darrers anys; si quan ella va començar era un món d’homes, ara han aconseguit capgirar la situació.

En l’actualitat hi ha moltes dones que estan estudiant dret, això ho sé per l’experiència amb la meva filla. A la seva classe la majoria són noies. A més, aquí al despatx tot som dones a excepció de dos homes. També en el món de l’advocació t’adones que ara hi ha moltes advocades dins d’inspecció treball, hisenda, moltes jutgesses… Abans això no era així quan jo vaig començar.

Malgrat que en el seu moment totes elles eren contades excepcions, sostenen que cada vegada està més normalitzat trobar dones en aquests sectors, especialment en els últims anys. I apunten que és una tendència que encara ha de continuar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *