El Banc de Sang i Teixits alerta que cada dia es necessiten més de 1.000 donacions

Prop de 7.000 persones que han patit la Covid van necessitar al llarg del 2020 una transfusió de sang. Són les dades que ha fet públiques el Banc de Sang i Teixits coincidint amb el Dia Mundial del Donant, que es va celebrar dilluns. Des de l’ens recorden que la Covid no està lligada a una necessitat de rebre sang, però sí que pot desestabilitzar els paràmetres d’alguns pacients, generant anèmies o complicacions. És per això que ara continuen fent una crida per augmentar les donacions a les portes de l’estiu, quan tradicionalment van a la baixa. La propera campanya de donació de sang a l’Alt Maresme es farà demà al Casal d’Avis les Mèlies de Pineda de Mar.

Sílvia Delgado, promotora del Bang de Sang i Teixits al Maresme, ha explicat que des que s’ha recuperat gran part de l’activitat quirúrgica als hospitals, les demandes de sang han augmentat un 15%.

Des de principi d’any els hospitals han començat a operar més, a gent que estava a les llistes d’espera, i per aquestes intervencions es necessiten transfusions. Ha pujat en un 15% la demanada hospitalària per cobrir totes aquestes cirurgies que estaven en llista d’espera.

Ara, són necessàries 1.000 donacions diàries, quan fa un any en calien al voltant de 800.

Delgado ha recordat que durant tot el 2020, tot i ser un any atípic, més de 44.606 persones van necessitar sang, 7.000 dels quals eren pacients amb Covid. La malaltia no està relacionada a una necessitat de sang, però sí que en determinats casos la transfusió ha estat vital. Delgado també ha animat als qui han passat la Covid a donar plasma per ajudar als malalts actuals. 

Algunes de les persones que han estat malaltes han necessitat transfusions. També tenim un tipus de donació, la de plasma. La gent que ha passat la covid i està recuperada té un elevat nombre d’anticossos que són molt beneficiaris pels malalts greus de les UCIs.

La promotora de campanyes del Banc de Sang al Maresme ha donat les gràcies a totes les persones que l’any passat, tot i la pandèmia ,van voler donar sang, encara que fos més complicat.

La propera campanya de donació de sang a l’Alt Maresme es farà aquest dissabte 19 al casal d’avis de les Mèlies, a Pineda de Mar. La jornada començarà a les 10 fins a les 14 h i de 17 h a 21 h. Per poder participar en aquesta campanya cal inscriure’s al web donarsang.gencat.cat. Les persones que hagin patit algun efecte secundari com febre o malestar general amb la vacuna hauran d’esperar 15 dies per poder ser donant.

Des del Banc de Sang i Teixits recorden que amb l’arribada del mes de juny la donació és més essencial que mai per garantir els estocs durant els mesos d’estiu. Una època en què les donacions solen anar a la baixa.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.