El bròquil, la col i el carbassó es disparen de preu com a conseqüència de l’onada de fred

L'onada de fred a Europa ha provocat un encariment de vedures i hortalisses

Són les hortalisses que s’han encarit més en els últims dies arran dels efectes de l’onada de fred a Europa, que ha malmès les collites dels principals països productors de la regió: Grècia, Itàlia i Turquia. Espanya, on de moment s’està conservant la producció agrícola, ha augmentat les exportacions i això s’està traslladant directament al preu de venda final. Al Mercat Municipal de Calella també s’està notant. El preu del bròquil ha pujat un 92%: el quilo surt ara a 2,40 euros. La col es venia fa uns dies a 0,70 euros i costa ara 1,30 euros; mentre que el carbassó s’ha encarit 2,10 euros respecte la setmana setmana.

Montserrat Gelmà, de la parada de Cal Xoi, ha explicat que l’encariment s’està produint en aquells productes que no són de collita pròpia i que, per tant, compren a Mercabarna per mitjà de l’UMAC. Tant la mongeta tendra, que dels 6 euros de fa una setmana ha passat ara a costar-ne 7 euros el quilo, aproximadament, com l’albergínia, que surt ara a 4 euros el quilo, o el porro. El bròquil, la col i el carbassó, amb encariments del 92%, el 85% i el 65%, respectivament, registren els augments més destacats.

Aquesta situació es produeix en una època de l’any en què hi ha més demanda d’aquest tipus d’hortalissa. “Amb el fred ve de gust prendre alguna cosa calenta com cremes de carbassó o una tassa de caldo, però totes les verdures han anat pujant i és el que s’està notant. Nosaltres ho comprem a l’UMAC, que ho porta de Mercabarna. Ara tenim gènere que és de pagesos d’aquí, com la carxofa collida al Prat, però la resta majoritàriament arriba d’Almeria”, ha comentat Gelmà.

I adverteix que la situació podria allargar-se si persisteix la baixada de temperatures i es mantenen els nivells d’exportacions cap als països on s’ha reduit dràsticament la producció. Fins i tot podria fer que també anéssin a l’alça els preus d’altres productes que a Cal Xoi són de collita pròpia. Com ara el pèsol o l’enciam.

“Els enciams són més petits però és collita pròpia i la gent ho nota perquè ens diuen que són més bons. Quan vingui l’enciam de fora no agradarà tant perquè la fulla és més gruixuda i, a més, serà més car perquè nosaltres n’ajustem el preu”, ha explicat.

Tenen diferents trossos a Calella, on conreen, a més de l’enciam i el pèsol, també carxofes, bròquil i bleda, i faves, que es podran començar a collir aviat. És en aquest tipus de productes en els qual poden ajustar el preu, si la collita se salva del fred. La resta els compren a altres pagesos o per mitjà de l’UMAC a Mercabarna.

L’augment de preus generalitzat no està afectant pel moment a altres tipus de productes frescos com la fruita. “És un gènere que l’UMAC porta de de Girona i, com que està collit abans del fred, es poden mantenir preus”, ha dit.

La propietària de la parada lamenta que les notícies que apareixen aquests dies sobre l’augment de preus pugui restar clientela al Mercat Municipal, que ja de per sí ha de lluitar contra la competència d’altres establiments i del fred d’aquests dies.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Montserrat Gelma, de la parada de Cal Xoi del Mercat Municipal de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *