El càncer de mama ja és una malaltia crònica

El llaç rosa acompanyarà tota la jornada de demà per commemorar el Dia Mundial contra el Càncer de Mama, el tumor més freqüent en les dones, també pel que fa a la mortalitat. Una efemèride per reflexionar i sensibilitzar, on les institucions sanitàries aprofiten per a incidir en la importància de la detecció precoç com a l’eina més eficaç per un diagnòstic favorable. La Corporació de Salut del Maresme i la Selva va diagnosticar l’any passat un total de 96 casos de càncer de mama, la majoria dels quals seran una malaltia crònica per a moltes de les pacients. Segons l’OMS, representa el 16% de tots els càncers femenins i s’estima que 1 de cada 8 dones patirà la malaltia.

Per commemorar l’efemèride i sensibilitzar a la població, la doctora Mireia Recaj, cap de l’àrea de Patologia mamària de la Corporació, ha passat aquest matí pel programa La Ciutat. Recaj ha assegurat que, malgrat que els casos poden haver augmentat en els darrers anys, el nombre de mortalitat està estabilitzat. De fet, ha apuntat que el càncer de mama ja és una malaltia crònica, que acompanyarà a les pacients al llarg de la seva vida.

Curar-se… aquesta paraula a mi no m’agrada gaire aquesta paraula. El que és, és una malaltia crònica, que t’acompanyarà tota la teva vida i l’hauràs de controlar. Com una diabetis o una hipertensió.

Pel programa La Ciutat ha passat també un testimoni que ha viscut la malaltia de primera mà, la Sandra Palomero. Tot just fa un any a ella la van diagnosticar d’un càncer de mama i ara pot dir que, després de molts esforços i d’un camí complicat, l’ha superat.

El primer que em va passar pel cap… és que vaig desconnectar. En aquell moment li vaig donar la mà al meu home i ja no vaig escoltar res del que em va dir la doctora. El meu càncer ha estat molt dur, amb una quimioteràpia molt agressiva i amb una mastectomia completa.

La doctora Recaj també ha posat l’accent en tot el trasbals psicològic que suposa per a una dona, assabentar-se que pateix un tumor maligne.

Per una dona jove, amb tota una vida al davant, amb molts projectes, això suposa un trasbals. Li dius que durant un any de la seva vida haurà d’aturar-ho tot i dedicar-se a curar. Ho intentem fer de la manera més dolça possible i més clara.

Calella demà se sumarà un any més al dia Mundial Contra el Càncer de Mama i per això s’il·luminarà el Far i la façana de l’Ajuntament de color rosa.

Recupera l’entrevista al programa La Ciutat a la doctora Recaj i Sandra Palomera:
 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *