El CAP de Calella preveu vacunar en dues setmanes a 1.085 calellencs dependents

El CAP de Calella ha iniciat aquesta setmana la vacunació a persones majors de 80 anys i que tenen una dependència reconeguda. Se’ls vacuna a l’hotel Summer, l’espai habilitat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva des de fa un mes per reforçar tota l’activitat relacionada amb el coronavirus. En les properes dues setmanes s’espera poder vacunar a 1.085 calellencs i calellenques que són de risc. La vacunació es coordina a través del centre d’atenció primària que ja ha començat a trucar a les persones afectades per avisar-les del dia i l’hora que se’ls vacunarà. En el cas de les persones que no poden moure’s de casa se’ls vacunarà a domicili.

De moment es comença vacunant als majors de 80 anys no residents en centres geriàtrics i que tenen reconeguda una gran dependència, també a les persones dependents que reben atenció domiciliària i als seus cuidadors. En el cas dels menors dependents, com de moment les autoritats sanitàries desaconsellen la seva vacunació, només es vacuna als seus cuidadors habituals. Ho ha explicat en declaracions a Ràdio Calella TV la directora dels centres d’atenció primària de la Corporació, la Dra. Imma Morató.

Vacunem a la gent de més de 80 anys amb dependència reconeguda, els seus cuidadors i les persones que atenem amb el servei d’atenció domiciliaria. Són la gent que té risc alt o molt alt d’emmalaltir. Com que vacunem amb Pfizer, els menors no els podem vacunar amb aquesta vacuna, però per protegir-los vacunem als seus cuidadors.

Aquestes persones reben la vacuna de Pfizer/BioNTech, que s’administra amb dues dosis amb 21 dies de diferència. A partir de la primera dosi, el cos ja comença a immunitzar-se contra la Covid, però cal una segona per arribar al màxim grau d’immunitat. En el cas de Pfizer després de la segona dosi, el grau d’eficàcia arriba al 95%. La vacuna de Pfizer té unes condicions de conservació i manipulació molt especials, per això la vacunació es farà majoritàriament a l’hotel Summer. Només es contempla el desplaçament de professionals d’infermeria al domicili en el supòsit que la persona estigui impedida per poder arribar al centre. 

És recomanable punxar aquestes vacunes en els centre de referència vacunals, perquè són molt inestables i no toleren bé el moviment. Està desaconsellat per fitxa tècnica que es facin transports. Per tant, en la mesura del possible la gent ha d’anar fins al lloc de vacunació, en el cas de Calella l’hotel Summer.

Al llarg d’aquestes dues setmanes s’espera poder vacunar a tot aquest col·lectiu de persones dependents, i un cop finalitzat, es començarà amb la resta de grups que contempla la segona etapa de vacunació, com els majors de 80 anys no dependents.

A poc a poc, al llarg de les setmanes anirem obrint el ventall d’edats, als grups de 70 a 79, de 60 a 69, però anirà en funció de les vacunes que anem rebent, que ja sabem que pot haver-hi demores. No cal que la gent truqui al CAP, sempre truquem nosaltres i donem dia i hora.

Des de l’ens sanitari recorden que són ells qui trucaran i citaran a cada usuari per informar-los del dia i l’hora de vacunació. També recomanen descarregar-se l’aplicació de La Meva Salut on poder trobar informació sobre el calendari vacunal i les cites programades.

A la vacunació s’ha d’acudir amb una mascareta quirúrgica, de manera individual o només un acompanyant, i a l’hora indicada.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.