El Consell Comarcal del Maresme encarrega el mapa d’espais naturalitzables

Desperfectes del temporal Glòria a Calella, el gener del 2020

Un document amb 165 accions a complir d’aquí a l’any 2030 dona contingut a la declaració d’emergència climàtica del Consell Comarcal del Maresme, qui ha creat un observatori per coordinar l’acció al territori en àmbits tan diversos com la gestió forestal i la de residus, o l’adaptació a les onades de calor. S’han donat a conèixer als ajuntaments perquè exposin les particularitats que es viuen a les seves poblacions i n’estableixin les prioritats. El tècnic de canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Jordi Bonet, ha explicat a La Ciutat que Calella s’ha mostrat compromesa amb el repte mediambiental i de futur, també perquè de l’entorn en depèn el principal motor econòmic que hi ha: el turisme.

Des del Consell Comarcal del Maresme es reconeix el fet diferencial entre nord i sud de la comarca, i s’exposa que s’intentarà donar solucions quirúrgiques per adaptar l’acció estratègica. Amb tot, hi ha propòsits generals, com el de recuperar espais naturals. Jordi Bonet ha explicat que justament s’acaba d’encarregar a la UdF un mapa d’indrets susceptibles d’entrar en el procés.

Acabem d’adjudicar un projecte perquè la UdG faci un mapa de possibles indrets naturalitzables del Maresme, que siguin referents. Ara mateix, només en queda un, que és el riu Tordera i ja està molt atapeït (…) Probablement passaran per Calella i buscaran indrets que s’haurien de modificar per recuperar-los, amb les conseqüències que pugui comportar.

El Consell Comarcal del Maresme ja ha assenyalat que el pla de recuperació d’espais naturals començarà per la riera d’Argentona. A Calella, justament s’està executant la segona fase de cobriment de la riera Capaspre. Sobre això també s’hi ha pronunciat el tècnic de canvi climàtic de l’organisme supramunicipal.

Espero que els càlculs de cabals siguin correctes, jo no estic en el projecte. No sé si és la millor opció, però si es tira endavant potser caldria preveure espais on es pugui desbordar en amunt i que hi hagi zones inundables.

El tècnic de canvi climàtic adverteix que el procés de canvi climàtic s’ha accelerat en els últims anys i que ja es poden veure efectes que es preveien per d’aquí a 50 anys. Bonet conclou que els esdeveniments dels últims anys poden marcar la tònica del que serà el futur del Maresme, podent-se repetir episodis com el Glòria, que va causar importantíssims estralls a la comarca. Sobre això, també hi ha novetats. Explica que l’Agència Catalana de l’Aigua estaria estudiant ampliar l’àrea inundable de la conca de la Tordera.

L’ACA està valorant com indemnitza els càmpins que hi ha just a la boca de la Tordera perquè marxin, perquè s’ha d’ampliar en previsió que pugui repetir-se un temporal Glòria. En cas que passés en plena temporada d’estiu, que seria factible, arrossegaria els campistes i aquí es produiria un “Biescas”, que no ho desitja ningú.

A continuació, podeu recuperar l’entrevista a Jordi Bonet, tècnic de canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme al programa La Ciutat:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *