El Consell Comarcal es compromet per al 2023 amb dues noves depuradores d’aigües residuals

Accés a la urbanització Terra Brava de Tordera

La preservació del medi ambient i la lluita contra l’emergència climàtica s’ha destacat com un dels eixos principals de l’acció del Govern del Consell Comarcal del Maresme, que acaba d’aprovar l’últim pressupost del mandat. Els comptes del 2023 s’eleven als 55 milions d’euros i aquesta àrea, presidida per la consellera delegada Montserrat Garrido, en gestionarà gairebé la meitat. Entre les principals inversions, dues actuacions llargament reivindicades que fins ara no s’han pogut tirar endavant: la construcció de les estacions depuradores d’aigües residuals de les urbanitzacions Terra Brava i Àgora Parc de Tordera. S’hi destinarà 2,4 milions d’euros, finançats íntegrament per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

En declaracions a Ràdio Calella TV, la consellera delegada de Medi ambient i Acció climàtica, la santpolenca Montserrat Garrido, ha comentat que els projectes de depuració de les aigües brutes de les dues urbanitzacions de Tordera, que es recullen en fosses sèptiques, estaven bloquejats pel tema de la cessió de terrenys. Un cop resolt això, els projectes es podran enfilar de cara al 2023 amb dotació econòmica garantida.

Teníem la problemàtica de la cessió dels terrenys. En un dels casos, part eren de particulars i ha estat difícil localitzar als hereus i acordar-hi la compensació econòmica. En l’altre, hem hagut de treballar per la cessió gratuïta dels terrenys que són de propietat municipal de l’Ajuntament de Tordera. A les dues urbanitzacions, Terra Brava i Àgora Parc, feia molt temps que es lluitava per construir-hi les estacions depuradores d’aigües residuals.

Les noves instal·lacions, amb un pressupost d’inversió de 2,4 milions d’euros, estan finançades íntegrament per l’Agència Catalana de l’Aigua, com també la construcció d’una nova estació de bombament a Arenys de Munt que evitarà que les avingudes d’aigua importants que es creen quan hi ha precipitacions intenses acabin inundant la població que queda per sota. És un projecte iniciat aquest 2022 i que ja s’ha tret a licitació.

Quan plou molt, Arenys de Mar queda pràcticament inundada de l’aigua que baixa d’Arenys de Munt, i tot el que arrossega i és incapaç d’absorvir la xarxa. Ara s’ha fet un projecte per construir una estació de bombament a Arenys de Munt perquè reculli les aigües i les pugui enviar directament cap a la depuradora que hi ha entre Arenys i Canet de Mar, que queda per sobre de l’autopista.

La consellera de Medi ambient i Acció Climàtica ha anunciat que es posarà en marxa una prova pilot a la depuradora de Mataró – que saneja les aigües de Mataró, Dosrius, Argentona, Cabrils, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar i Vilassar de Dalt – perquè es puguin reaprofitar les aigües tractades i que ara s’aboquen a mar. S’instal·larà un sistema terciari que garantirà el cicle integral de l’aigua, amb una inversió de 287.000 euros.

L’aigua de la depuradora de Mataró es pugui aprofitar pel reg de les zones enjardinades, el consum industrial i agrícola. A la infraestructura es generen milions de litres d’aigua netes que s’acaben abocant a mar.

Aquesta serà una prova pilot que es podria exportar a d’altres instal·lacions de la comarca si es comprova que és econòmicament viable i sostenible.

En el balanç del 2022, la consellera delegada de Medi ambient i Acció climàtica ha posat de relleu la feina feta, de manera altruista, pels 37 experts del comitè científic encarregat de definir l’estratègia comarcal contra l’emergència climàtica, que es concreta en 34 mesures i 165 accions a disposició dels ajuntaments del territori. Per exemple, en l’àmbit de la protecció del litoral o l’impuls de les energies verdes.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *