El consum d’aigua, durant les hores de tall a la potabilitzadora de Palafolls, es va multiplicar

Imatge aèria de la planta potabilitzadora de Palafolls (Google Earth)

A Palafolls, un dels punts afectats pel temporal Gloria van ser els problemes a la planta potabilitzadora de l’Alt Maresme, que subministra aigua potable a una dotzena de municipis, entre els quals hi ha Calella. Durant el ple de l’Ajuntament de Palafolls de la setmana passada, l’alcalde del municipi, Francesc Alemany, va assegurar que la potabilitzadora va patir més incidències que no es van comunicar durant el temporal.

La primera incidència va ser la inundació dels pous de captació d’aigua de la instal·lació, afectant el funcionament de la planta. El migdia del 22 de gener, des de Protecció Civil i diversos Ajuntaments de l’Alt Maresme, van demanar que es consumís el mínim possible d’aigua, ja que la potabilitzadora es trobava aïllada. Els dipòsits havien quedat contaminats d’aigua del riu i només es podia utilitzar amb garanties l’aigua que s’havia pogut potabilitzar fins llavors. Això va provocar que es fes aquesta crida a racionalitzar el consum d’aigua per garantir l’abastiment durant les següents hores.Davant d’això, i contràriament al que s’havia demanat, des del consistori palafollenc asseguren que els consums d’aigua es van multiplicar, arribant a nivells del mes d’agost. Justament segons el seu alcalde, Francesc Alemany, aquest fet va obligar-los a no fer públiques d’altres incidències que va patir la planta i que van posar en dubte el subministrament d’aigua. Com per exemple, l’afectació a unes línies elèctriques a Tordera van deixar la planta d’aigua sense subministrament elèctric que no es va recuperar fins a la instal·lació de generadors. Ho va explicar l’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, en declaracions recollides per Ràdio Palafolls.

Aquest episodi es va donar per una caiguda del subministrament elèctric a Tordera, per culpa d’unes torres, que alimentaven la potabilitzadora. En principi s’havia de solucionar ràpidament, però fins que no van arribar els generadors no va poder ser… I vam estar a molt poc de tallar l’aigua, però per sort no va ser així.

L’alcalde també va afegir que l’alternativa, el subministrament dessalinitzadora, també va patir microtalls de llum que van complicar la captació d’aigua.

En tot cas, sí que ha quedat molt clar també, la vulnerabilitat de la situació. Perquè l’altra alternativa, un cop els pous van estar inutilitzats, era la dessalinitzadora, i aquesta anava a un rendiment molt baix perquè teníem microtalls, la qual posava en perill la canonada que agafa aigua del mar i que finalment va trencar-se i estarà aturada durant una setmana.

Alemany va lamentar que el consum d’aigua augmentés justament quan es va demanar el contrari, i assegura que aquest fet els va obligar a no fer públiques les altres circumstàncies viscudes a la planta potabilitzadora.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *