El cost de tornar a l’escola i la compra de material

material escolar 2

La tornada a l’escola suposa pels pares cada any una despesa extra després de les vacances d’estiu. Segons un estudi de l’Organització de Consumidors (OCU), realitzat el setembre del 2020 a 1.495 consumidors amb fills d’edat escolar, el cost aproximat de la tornada a l’escola per cada alumne és de 1.937 euros per any, és a dir, és la despesa mitjana al llarg de l’any que té cada alumne al nostre país. Una despesa que des dels establiments asseguren que aquest any està sent més baixa per diferents factors. D’una banda la crisi econòmica latent que també afecta la butxaca de molts pares i mares, i d’altra per les noves formes de consum en línia.

Tant les llibreries com les papereries coincideixen a dir que arran de la pandèmia de la Covid els pares s’ho miren tot molt més, per retallar despeses d’allà on sigui. Xavier Bergadà, de la papereria Nogueras, explica que lluny queden aquells dies on els pares renovaven tot el material escolar dels seus fills abans de començar el curs.

Principalment compren el més bàsic, llapis de colors, retoladors, gomes, llibretes… Pel que hem notat fins avui en dia es nota que hi ha hagut una baixada, abans la gent era més despresa, i ara els pares si poden aprofitar material de l’any passat l’aprofiten. Hi ha una mica de tot, però aquesta és la tendència.

En aquesta papereria per incentivar les vendes fins a finals d’octubre fan un 10% de descompte en tot el material escolar.

Una situació similar tenen les llibreries. Des del Faristol expliquen que els hi han caigut les vendes entorn d’un 1.000%. Marta Rocafort diu que el motiu és que cada vegada més col·legis i AMPA estan venent els llibres pel seu compte, saltant-se un intermediari com les llibreries.

S’ha anat diluint, perquè s’ha transformat en llibres digitals, s’han reciclat i a tot això li hem d’afegir un element. Des de l’any passat moltes escoles i AMPAS estan venent aquests llibres i lots que veníem les llibreries. Un fet que fa que nosaltres no tinguem vendes.

Una nova situació que Rocafort diu que no sembla que hagi de canviar i que els aboca a una crisi. Assegura la campanya de setembre, igual que Sant Jordi o Nadal, han estat sempre una data clau per a les llibreries. 

Només per posar una xifra, de 4.000 a 100. He baixat un 1.000%, estic esperant a la botiga buida. Jo el que vull és que els nens i pares entrin aquí a comprar llibres. Nosaltres vivíem de Sant Jordi, tornada escola i Nadal. Estem agonitzant, a més aquest estiu tampoc no s’han recomençat quaderns d’estiu, una venda que per nosaltres també era clau.

Segons l’OCU, la despesa en llibres va des dels 125 euros en etapa infantil, a una despesa mitjana de 230 euros en el Batxillerat. En material escolar la despesa puja a 115 euros de mitjana.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat