El Dia Mundial sense Tabac vol evitar l’inici del tabaquisme entre els més joves

Diumenge es commemora el Dia Mundial Sense Tabac i enguany es focalitza en protegir als joves de la manipulació de la indústria i prevenir el consum de tabac i nicotina. Segons dades de Salut, el tabac continua matant 10.000 persones cada any a Catalunya. En el darrer any però, el consum de tabac en homes i dones s’ha reduït en un 1,7% respecte al 2018, segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2019. L’estudi conclou que un 23,9% de la població adulta. Ho fa un 29,2% dels homes i un 18,8% de les dones.

Per commemorar el dia Mundial Sense Tabac, aquest any, el lema escollit, “Desconnecta de la cigarreta, endolla’t a la vida” s’adreça a la gent jove i a prevenir-ne la iniciació al tabac, sobretot, també incidint en altres maneres de fumar com poden ser les cigarretes electròniques o les fetes a mà. Segons Julià Cruz, infermer de la Unitat de Deshabituació al Tabac al CAP de Calella, els joves comencen a fumar quan tenen entre 13 i 14 anys.

Es comença més o menys amb 13-14 anys i després es veu un repunt amb les noies, que són les que s’inicien abans però els nois ho prolonguen en el temps. S’ha de treballar més perquè amb els joves encara hi ha un índex bastant elevat. A més, la indústria tabaquera busca al públic jove perquè és a qui pot fidelitzar. També ara està el tema de la cigarreta electrònica que dona la falsa sensació que no fumes, quan no és així. És igual de nociu que el tabanc.

Julià Cruz també ha explicat que des del gener, malgrat l’aturada per la Covid-19, han augmentat les visites a la consulta del CAP per deixar de fumar. 

Des de principi d’any he visitat a uns 27-28 pacients en tres mesos. Alguns ho han deixat completament i d’altres ho estan intentant. Al març evidentment vam haver de tallar amb totes les visites però fins ara la dinàmica ha estat bona i ara anem reprenent la normalitat.

Aquest augment també es deu al finançament del fàrmac Champix per deixar de fumar. Aquest medicament s’inclou des de l’1 de gener a la cartera de medicaments finançats pel Sistema Nacional de Salut i té un cost d’entre 80 i 86 euros. De fet només es pot prescriure en el marc d’un programa supervisat per un professional mèdic i es pot allargar fins a 12 setmanes.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *