El Gloria deixa danys per valor de més de 40 milions d’euros al Maresme

Reunió del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses, ahir a Mataró

Primera aproximació econòmica als desperfectes que el temporal Gloria va deixar la setmana passada al Maresme. El Consell Comarcal del Maresme calcula que ha provocat pèrdues que superaran de llarg els 40 milions d’euros, i en aquesta xifra no es comptabilitza el cost de la reconstrucció dels dos ponts que es va emportar el riu Tordera quan es va desbordar. Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls han estat les poblacions més castigades.

Les tres poblacions maresmenques del delta de la Tordera, Malgrat de Mar, Tordera i Palafolls, calculen uns 25 milions de pèrdues pel temporal; xifra que es veurà encara incrementada en els propers dies quan es pugui accedir a totes les zones que encara són impracticables.

Els alcaldes i alcaldesses del Maresme van reunir-se ahir a la seu del Consell Comarcal per fer una primera avaluació dels danys del temporal, que al conjunt del territori superaran els 40 milions d’euros. Els responsables municipals han demanat ajuts urgents a la Generalitat i a l’Estat per restablir la normalitat. El president del Consell Comarcal del Maresme, Damià del Clot, ha exposat que canalitzaran les peticions del territori perquè arribin el més aviat possible.

El Consell Comarcal ha de fer de canalitzador de les destrosses que hi ha hagut i fer la pressió política perquè les ajudes arribin al territori. Estem convençuts que arribaran, però que no serà una cosa fàcil ni d’avui per demà.

Alcaldes i alcaldesses també han posat sobre la taula la necessitat de redissenyar infraestructures perquè ara estan molt exposades als efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, el document consensuat a la reunió reclama treure la via del tren del front marítim.

No pot estar on és ara, perquè genera problemes i inconvenients molt importants i que la tempesta ha posat de manifest. El Gloria ha sigut la prova del cotó del que fa molts anys que expliquem, que no estem preparats per afrontar un canvi climàtic que cada vegada serà més agressiu. Qui diu que no ens ho trobarem d’aquí a quatre o cinc mesos?

I crítiques amb la gestió feta per Renfe i les companyies elèctriques, també adreçades a l’Agència Catalana de l’Aigua pel manteniment de les lleres de rieres i especialment del riu.

Les queixes contra la gestió de l’ACA, que no deixava fer ni feia, la van fer els tres alcaldes de la llera, reivindicant una acció al territori perquè no hi hagin efectes tan devastadors.

Com a conseqüència del temporal, el sector agrícola de l’Alt Maresme ha quedat completament devastat i la indústria turística, per exemple, trigarà setmanes a recuperar la normalitat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *