S’esgoten les existències de mascaretes a Calella per l’alarma del coronavirus

mascaretes

“Esgotades” és el que han dit totes les farmàcies de Calella en preguntar-los per les mascaretes que protegeixen la boca i el nas de patògens com el coronavirus de Wuhan (Xina). En només 48 hores gairebé la totalitat de les farmàcies han esgotat els seus estocs de mascaretes, però no només ha passat a les farmàcies, sinó que distribuïdors i fabricants s’estan quedant també sense el producte després d’una setmana en alerta perquè el nombre d’infectats pel coronavirus va en augment. Segons dades de Cofares, cooperativa líder en la distribució farmacèutica a Espanya, de l’1 al 26 de gener d’aquest any s’ha augmentat en un 77% la venda de mascaretes, el que suposa un increment en més de 10.000 unitats.

Tot i que les autoritats sanitàries han assegurat que el risc que arribi a Catalunya és extraordinàriament baix, les farmàcies estan esgotant les existències de mascaretes, un protector de les vies respiratòries que redueix el risc de contagi. En només 48 hores, després de conèixer els primers casos a Europa, la totalitat de farmàcies calellenques s’han quedat sense existències i no saben quan el proveïdor els hi tornarà a servir. Ho han explicat des de la farmàcia Noguera.

Des de l’epidèmia del coronavirus a la Xina, ens hem quedat sense existències de mascaretes, hem tingut una saturació de demanada i el proveïdor tampoc en té. Estem tots en la mateixa situació.

El mateix comentaven des de les farmàcies Vives i Castells. La farmàcia Vives ha assegurat que els clients les compren per precaució.

També ens hem quedat sense estoc de mascaretes d’ençà que va sorgir l’epidèmia i bàsicament ens les demanen per precaució.

A la farmàcia Noè expliquen que només els queden les de pol·len i pols, però que aquestes en cap cas farien la mateixa funció que les altres mascaretes.

Només ens queden per pol·len i per pols, però no fan la mateixa funció.

El preu de les mascaretes ronda des dels 3,5 euros fins als 8 euros. Moltes es venen individualment però també en paquets de 5, 50 o 100 unitats.

Són econòmiques, un paquet de 100 unitats pot rondar els 6 euros. A vegades van en caixes de 3, 5, 50… depèn del fabricant.

Pot valdre uns 8 euros. Hi ha de diferents tipus. Hi ha unes que són individuals que són les que els hi agraden més. Això si, les típiques que porten els xinesos o japonesos, aquestes aquí no les tenim.

Però qui està demanant aquest tipus de mascaretes? A gairebé la totalitat de farmàcies calellenques coincideixen a dir que la comunitat xinesa és la que més està demandant aquest producte, però que també les demanen persones que han de viatjar a la Xina o a països propers de l’epicentre del virus, o fins i tot, persones que han d’anar a treballar a Barcelona.

Ens ho demana gent que ha de viatjar, gent que ha de passar per aeroports, o gent que ha d’anar directament a Orient.

Bàsicament ens ho demana molta població Xina. Sigui perquè han de viatjar o que han de rebre familiars que vénen de la Xina.

Ens ho ha demanat gent d’aquí però algun xinès també. Per exemple avui l’última unitat que ens quedava se l’ha emportat una noia que treballa a Barcelona i té molta por.

Aquesta notícia, la de l’esgotament de les mascaretes, ha coincidit amb la rebaixa de l’alerta llençada pel Departament de Salut. Joan Guix, secretari de Salut Pública, va assegurar aquest dilluns que les probabilitats que arribi algun cas del nou coronavirus a Catalunya són “baixes” però “existeixen” i va fer una crida a la tranquil·litat. També va assenyalar que la letalitat d’aquest coronavirus amb epicentre a la província xinesa de Wuhan és d’un 3%, per les dades que tenen ara. La de la grip se situa al voltant del 10%.

Salut també va descartar ahir un possible cas de coronavirus en un pacient procedent de Wuhan, ingressat a l’hospital Clínic de Barcelona. L’home de 33 anys estava allotjat en un hotel de Barcelona i aquest dilluns va començar a tenir símptomes. Ha estat el primer cop que s’investiga aquesta possible infecció a Catalunya.

Si en els 14 dies posteriors a la tornada d’un viatge a la ciutat de Wuhan es presenten símptomes respiratoris, s’ha de comunicar immediatament als serveis sanitaris.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *