El Govern català rebaixa un 50% el lloguer dels locals tancats per les restriccions

El Govern de la Generalitat ha aprovat un decret amb el qual es rebaixa fins al 50% el lloguer d’aquells establiments i locals comercials que han hagut de tancar per les restriccions de la Covid. Així doncs, els arrendataris i propietaris dels locals comercials podran negociar el lloguer durant un període d’un mes, en cas de no arribar a un acord, es podrà reduir fins al 50% el preu del lloguer mentre duri la situació i en funció de la reducció de l’activitat. La norma pretén, alhora, evitar el tancament d’empreses i la destrucció de llocs de treball i potenciar la negociació entre les parts per no judicialitzar la qüestió.

El decret permet que arrendatari i propietari puguin negociar el preu del lloguer, però si al cap d’un mes no s’ha arribat a cap acord, es farà automàticament la reducció al 50% en cas de tancament forçós per les restriccions de la pandèmia. Per aquells establiments que tinguin un tancament parcial, la reducció serà proporcional a la meitat de la pèrdua de l’aprofitament de l’immoble. En el cas de bars, restaurants o inclús botigues amb productes per endur-se a domicili, es considera que el negoci està tancat, i per tant, el lloguer també es reduirà a la meitat. Diferent serà per als comerços amb restriccions d’aforament o de serveis, llavors la rebaixa serà proporcional.
Així ho va explicar la portaveu de l’executiu català, Meritxell Budó, que va desgranar que de la mesura aprovada se’n poden beneficiar en aquests moments llogaters de bars, restaurants, centres d’estètica, ludoteques o bingos.

L’objectiu és precisament evitar el tancament d’empreses i la destrucció de llocs de treball. Evitar també la judicialització i afavorir l’acord en el termini màxim d’un mes. En el cas que durant aquest mes l’acord entre les parts no sigui possible fixem que l’import del lloguer dels negocis tancats per les mesures sanitàries, quedarà automàticament rebaixat al 50% a contar des del dia que el llogater ha notificat la voluntat de negociar.

Budó també va explicar que el Govern es dóna un termini de dos anys per incorporar la clàusula “rebus sic stantibus” en el Codi Civil que permet modificar contractes davant canvis sobrevinguts i extraordinaris com la pandèmia.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *