El menjar preparat i llest per emportar es fa un lloc a taula per les festes de Nadal

L’escudella i la carn d’olla, un bon rostit de vedella o de pollastre, tant farcit com no, els canelons de Sant Esteve, o d’aperitiu uns bons embotits i formatges de festa. Són els plats típics dels diferents menús tradicionals que es preparen i se serveixen a taula per les festes de Nadal, època en què el bon menjar es comparteix i es disfruta en família. Per evitar el munt d’hores que cal dedicar a la cuina per elaborar-los, cada vegada hi ha més gent que opta per comprar-los fets en establiments de confiança i de proximitat. Una tendència a l’alça segons constaten des de la carnisseria i rostisseria Can Vives de Calella.

A les vigílies del Nadal, l’obrador i la cuina de Can Vives treu fum. Ja no només de la gent que espera a última hora per fer la compra dels àpats de Nadal, sinó sobretot, i cada vegada més, els que encomanen el menú i se l’emporten fet a casa. El servei de plats cuinats va a l’alça en els últims anys, per qüestions de comoditat o els que no tenen gaire trassa als fogons i al forn.

galets farcitsMateu Vives, propietari de l’establiment calellenc, explica que aquestes dates són les de més ventes l’any i que per ells els suposa un examen que esperen passar amb nota. Aposten per la qualitat i per oferir elaboracions que els clients només hauran d’escalfar abans de portar-los a taula sense perdre qualitat.

El negoci dels plats cuinats va a l’alça. “Poso les mans al foc que anirà a més perquè permet gaudir de les festes i només t’has de preocupar d’escalfar el plat en el moment de servir”, augura Vives, qui explica que a la cuina, i per aquestes dates, hi ha dos grans protagonistes: l’escudella i els rostits. “Venem el brou fet perquè es bulli la pasta a casa, que sempre és més bona així, i molts rostits de pollastre farcit o a trossos, amb llagostins o fruits de Nadal, que són les prunes, els pinyons i les panses”, ha afegit.

A la cuina tampoc paren d’omplir les safates dels canelons que abans eren per Sant Esteve però ara se serveixen també el 25 de desembre. Farcits de carn de pollastre, porc i vedella i llestos per gratinar.

I qui no vulgui trencar-s’hi el cap, pot optar per un menú fet i que permet escollir el segon plat. L’opció de comprar fet el dinar o el sopar de les festes pica una mica més a la butxaca però suposa un estalvi de temps vigilant el brou i donant voltes al rostit, per exemple. I el temps també té un preu, diuen a Can Vives. Ho saben ben bé els seus clients, moltes mestresses de casa que en veure créixer la família decideixen que els donin un cop de mà.

“Hi ha clients de tot: molta gent jove però també clientes que abans ens compràven per cuinar-ho però la família els creix, no es volen complicar i s’ho emporten fet”, ha explicat Mateu Vives.

Però són molts també els que volen mantenir la tradició de la cuina a casa. En aquests casos, el cistell s’omple de productes típics, sense masses novetats. “Compren per fer caldo, rostits i molta part d’aviram: gall d’indi, pollastre de pagès, o pulardes, capons i perdius”, ha dit.

Carnisseries i peixateries, com els supermercats que també són un punt calent en les vigílies del Nadal, així com totes les botigues de Calella en general, amplien l’horari per poder atendre a tota la clientela.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Mateu Vives, de Can Vives.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *