Esquerra proposa que l’Ajuntament reclami una investigació independent sobre la tragèdia de Melilla

Font: RTVE
Font: RTVE

Entre 23 i 37 persones, en funció de les fonts, van morir el passat 25 de juny quan intentaven saltar el la tanca de Melilla per entrar a Europa. La tragèdia es va produir en territori marroquí després d’una actuació policial –amb la intervenció de la Guàrdia Civil– molt qüestionada a nivell internacional, però que les autoritats espanyoles van sortir immediatament a defensar. De fet, el president Pedro Sánchez va lloar el treball realitzat pel Marroc, en coordinació amb la Guàrdia Civil, per “evitar un assalt violent contra la integritat territorial” i atribuint les morts “a les màfies organitzades que trafiquen amb éssers humans”. Unes manifestacions que es recullen críticament a la moció que Esquerra ha registrat perquè es debati en la pròxima sessió del Ple Municipal per demanar que s’impulsin amb urgència “investigacions independents per esclarir els fets”.

Des del grup municipal d’Esquerra s’impulsa aquesta iniciativa amb l’objectiu que el Plenari acordi demanar al Govern de Pedro Sánchez que recuperi la política migratòria que va exhibir en la seva primera decisió al capdavant de l’executiu, que va ser permetre el desembarcament del vaixell Aquarius a València, amb 630 persones a bord.

També planteja la condemna des de l’Ajuntament de Calella per la pèrdua de vides humanes a Melilla i l’actuació de les forces de seguretat marroquines.

L’última proposta d’acord és instar a l’obertura d’una investigació independent per aclarir les circumstàncies en què es va produir la tragèdia al pas fronterer de Melilla, i actuar en conseqüència.

Al fil del tràgic succés del passat 25 de juny, organitzacions com la Comissió Espanyola d’Ajuda als Refugiats, Médicos del Mundo, Safe the Children i Metges Sense Fronteres han enviat un escrit al president espanyol demanant que s’obri una investigació per depurar responsabilitats sobre la “massacre”, tot denunciant l’ús “desproporcionat” de la força contra la població civil. El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha arribat a qualificar d’“inacceptable” l’ús excessiu de la força que van emprar tant el Marroc com Espanya. La Fiscalia espanyola ha obert una investigació i ha requerit un informe a la Guàrdia Civil sobre la seva actuació.

La moció anunciada per Esquerra es debatrà en el pròxim Ple Municipal que s’ha de convocar per dijous de la setmana vinent. Serà l’últim del curs polític.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *