El Mercat de la Flor i la Planta Ornamental parla d’una crisi catastròfica per al sector

Imatge d’arxiu
Imatge d’arxiu

Entre un 50 i un 70% de la facturació anual del sector de la floricultura es concentra a la primavera. La crisi del coronavirus els ha enganxat tot just a l’inici de la temporada alta de vendes i, per això, utilitzen el terme catastròfic a l’hora d’expressar com afectarà a l’activitat dels productors, dels comercialitzadors i distribuidors, fins als punts de venda al detall. Per acabar-ho d’arrodonir, ja es té coll avall que no es podrà celebrar la diada de Sant Jordi. Amb tot, des del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental s’espera que hi hagi un acord de totes les parts implicades per trobar una nova data per a la festa i que es garanteixi que sigui tan lluïda com la dels 23 d’abril.

Ignasi Ruiz, portaveu de la junta del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya, ha apuntat que caldrà assegurar l’abastiment de roses, que s’importen de Colòmbia.

Les roses les portem principalment de Colòmbia, que és el productor mes gran del món, i per tant depenem del transport aeri. Per això és tan important el consens entre les autoritats. Estem en contacte amb Mercabarna i el Gremi de Llibreters per organitzar un Sant Jordi potent, perquè sinó difícilment es podrà celebrar amb la transcendència que sempre ha tingut.

Des del dia 14 de març, tota l’activitat del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya està aturada per l’estat d’alarma. L’ordre va arribar quan es portava tot just una setmana de venda de la producció autòctona de flors. També es van cancel·lar totes les exportacions.

La planta de primavera és el nostre fort, que es cultiva d’octubre a març. Durant el procés invertim ma d’obra, adobs, esqueixos… I per primavera s’ha de recuperar la inversió, i és quan concentrem entre el 50 i el 70% de la facturació anual. Quan vam tancar, el 14 de març, no portàvem ni una setmana de vendes.

El sector calcula unes pèrdues globals de 125 milions d’euros al país i la pràctica totalitat de la producció abocada a la brossa. Si bé és cert que alguns majoristes han estat repartint flors als serveis essencials com a mostra d’agraïment per l’esforç que estan fent cuidar de tots i salvar vides.

S’ha anat repartint entre els hospitals, Mossos… Però hi ha una part molt gran que es llençarà. Xifrem les pèrdues en els 125 milions d’euros, seria molt difícil aconseguir repartir totes les flors perquè això significaria que haurien d’anar a portar-les a cada casa.

El Mercat de Flor i Planta és una societat formada per més de 300 socis entre floricultors, horticultors ornamentals, majoristes, comercialitzadors i distribuidors de materials complementaris de floristeria i jardineria. És un dels principals centres de distribució de flor i planta en origen del país, sobretot mitjançant el seu servei de venda directa, que també està aturada des del passat 14 de març.

La Junta Rectora ha presentat un ERTO que afecta nou treballadors de la plantilla i que s’allargarà fins que duri l’estat d’alarma.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Ignasi Ruiz:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat