El Ministre Zoido “no té constància” que es produïssin càrregues policials l’1-O a Calella

Juan Ignacio Zoido, arxiu

El govern espanyol va negar ahir que agents de la Guàrdia Civil agredissin a diversos calellencs que es van concentrar davant de l’Hotel Vila la matinada de l’1 d’octubre, per protestar per les càrregues policials que es van produir durant la jornada electoral per retirar les urnes del referèndum.

Ràdio Calella Televisió ha tingut accés a la resposta que el govern de Rajoy va fer arribar a Jon Iñarritu, senador de Euskal Herria Bildu, el qual preguntava a l’executiu espanyol, entre d’altres qüestions referents al l’1-O, si “s’ha obert una investigació interna als agents fora de servei que van agredir a veïns de Calella” o “quants agents han estat expedientats i sancionats”.

El Ministre Zoido, assegura que “els components del contingent que es trobaven al vestíbul de l’hotel van sortir en auxili dels agents que estaven sent agredits”.

Aquí podeu llegir les preguntes de Jon Iñarritu (EH Bildu) i la resposta del Ministre  Zoido

L’escrit contradiu, però, la versió que van donar els veïns que es van concentrar a les portes de l’Hotel Vila, que expliquen que els agents de la Guàrdia Civil van sortir de l’establiment hoteler desafiant, perseguint-los i pegant-los amb porres, com es pot veure en el vídeo que un equip de Ràdio Calella Televisió va poder gravar i al qual diverses televisions de tot el món s’hi van interessar, i el qual podeu tornar a veure vosaltres mateixos.

El govern central defensa l’actuació dels agents i assegura que la policia va actuar en defensa pròpia.

En aquest sentit, l’escrit remarca que als volts de les onze de la nit, quan una part dels agents que havien participat en l’operatiu per impedir el referèndum, els guàrdies civils que eren dins l’hotel van sortir per obrir pas als companys que no podien accedir a l’hotel.

D’altra banda, el govern de Mariano Rajoy també denuncia l'”actitud passiva” dels Mossos d’Esquadra per no evitar els incidents ni desplegar-se per permetre que els agents de la Guàrdia Civil que encara no havien arribat a l’hotel ho poguessin fer sense problemes.

Recordem que més de 150 antidisturbis estaven allotjats a l’Hotel Vila i que van ser expulsats el 3 d’octubre, després que la propietat de l’Hotel Vila els instés a marxar, tal i com també va fer l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini.

A més, avui també hem sabut que el Tribunal Constitucional suspèn la comissió de la Generalitat sobre l’actuació de l’1-O, després que s’hagi admès a tràmit un recurs del govern espanyol.

Avui el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la creació d’una comissió d’investigació per part de la Generalitat sobre “la violació de drets fonamentals a Catalunya”; una comissió que es va anunciar el 2 d’octubre per part del govern català per investigar les actuacions policials de l’1-O.

L’admissió a tràmit comporta la suspensió cautelar de la comissió a l’espera que el Tribunal Constitucional prengui la decisió definitiva. El Tribunal, però, deixa en suspens el termini habitual per presentar al·legacions per part de la Generalitat, de 20 dies, perquè l’article 155 encarà està vigent i podria haver-hi un “conflicte en la defensa dels interessos de l’Estat i la comunitat autònoma”. Aquest termini citat de suspensió, diu el Constitucional, que s’allargarà durant el temps que el govern de Rajoy assumeixi les funcions i competències de la Generalitat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.