El Museu-Arxiu mostrarà documents històrics sobre la resposta local als atacs pirates del segle XV

barbarrossa ok web

Calella ha presentat els actes que s’han preparat per la Fira Renaixentista, que tindrà lloc el cap de setmana del 7 i 8 de maig per les places i carrers del nucli antic. Un esdeveniment amb caràcter lúdic, comercial i històric que permetrà conèixer un fet singular del context en què Calella va començar a configurar-se com la ciutat que és avui en dia. El Museu-Arxiu ha preparat una exposició de documents històrics sobre la resposta que es va donar als atacs dels pirates barbarescos del segle XV. Es podrà visitar gratuïtament durant el cap de setmana i portarà per títol “A l’abordatge! Calella en temps de pirates”.

Calella conserva diversos documents històrics sobre les mesures que es van prendre per defensar la població dels atacs dels pirates barbarescos al litoral català, des del segle XV. Uns fets que van motivar la construcció d’elements de defensa o la posada en marxa d’altres mesures per contrarestar els assalts.

Durant aquest període de principis del Renaixement, a Calella es van construir les torres de guaita, es va artillar la torre de l’església o es van concedir indulgències a les persones que van contribuir econòmicament a rescatar captius. La documentació que ho testimonia es mostrarà en una exposició temàtica que es podrà visitar el cap de setmana del 7 i 8 de maig al Museu Arxiu. L’entrada a A l’abordatge! Calella en temps de pirates serà gratuïta i es podrà fer el dissabte a la tarda (de 18 a 21h) i el diumenge al matí (d’11 a 14h).

 

Serà una de les activitats que es faran en el marc de la celebració de la Fira del Renaixement, centralitzades en el nucli antic de Calella. Hi haurà fira d’artesania i d’alimentació a la Plaça de l’Església, actuacions teatralitzades a càrrec del grup InTrobaVeritas i la companyia Traüt (sobre l’assalt a una torre de vigilància), i multitud de tallers.

fira renaixentista

Durant el cap de setmana es podrà provar l’estampació sobre tela, l’origami i la creació de nines de draps; hi haurà tallers d’herbes remeieres i de ceràmica o macramé. Totes aquestes activitats i tallers es fan a càrrec de diversos comerços de Calella i artesans de la fira, i seran gratuïts. Amb tot, les places seran limitades i per això caldrà formalitzar una inscripció a info@firadecalella.cat o al 674 91 78 07.

Un dels clàssics de la programació són les visites guiades per la Calella del Renaixement, que s’ofereixen en català i castellà. Permeten conèixer les edificacions que simbolitzen l’època en què Calella va començar a configurar-se amb l’obtenció de la carta de poblament per part del vescomte Bernat II de Cabrera, l’any 1333.

Són un total d’onze elements urbans que s’ubiquen a l’entorn de la que s’anomenava la plaça del Mercadal: l’Ajuntament Vell, Can Bartrina, Can Basart (antiga Can Pla), Capella de Sant Quirze i Santa Julita, Can Campaneria (antiga Casa Roger), Can Galceran (Can Giol), Can Rabassa, Can Cardona, Can Salvador (actual seu de la biblioteca municipal), l’Església Parroquial de Santa Maria i Sant Nicolau, i el Museu Arxiu.

Es faran dues visites en català, el diumenge 8 de maig, a les 10.15h i a les 12.15h. En castellà, el diumenge 8 de maig a les 11.15h. La ruta s’iniciarà davant de l’Ajuntament i també cal fer una inscripció prèvia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *