Croada maresmenca contra la nova plaga que danya els cultius

El Consell Comarcal del Maresme demana la col·laboració ciutadana i dels ajuntaments per frenar la plaga del bernat marbrejat que ja ha arribat al territori i està afectant els cultius. És un insecte d’aspecte similar al d’un escarabat comú, que prové d’Àsia i actua com a espècie invasora. Tot i que s’han provat alguns productes químics, hores d’ara no hi ha cap tractament efectiu que n’eviti la proliferació. Durant la tardor, es protegeix del fred entrant en domicilis i magatzems i surt quan arriba el bon temps. Des de l’organisme supramunicipal s’ha iniciat una campanya informativa i es treballa de la mà de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i tècnics del Departament d’Agricultura.

El bernat marbrejat es va detectar per primera vegada a Europa el 2007, per efecte de la globalització del comerç i la mobilitat. Es distingeix de l’espècie autòctona perquè té unes bandes clares a les antenes i taques de color blanquinós al cos. Quan se sent amenaçat, desprèn una olor desagradable. La xinxa asiàtica no pica les persones ni els animals, i tampoc transmet malalties. El principal dany el provoca sobre les plantes dels parcs i els cultius agrícoles, sobretot arbres fruiters i ornamentals, el que genera una forta preocupació al sector del Maresme. Així ho ha indicat el tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal, Jordi Bonet, en declaracions al programa La Ciutat de Ràdio Calella TV.

És una espècie invasora que provoca danys a l’agricultura perquè té un espectre d’alimentació molt gran, com també té una capacitat reproductiva molt superior a d’altres autòctones. A més, la dificultat afegida és que no hi ha insecticides ni respostes químiques que s’hagin comprovat prou efectives per fer-hi front de manera contundent.

Aquesta espècie invasora ja s’ha localitzat en 130 municipis catalans. Per això, el Departament d’Agricultura ha difós material divulgatiu per donar a conèixer la seva presència aquí i traslladar alguns consells per contribuir a frenar la seva expansió.

escarabat marbrejat 20230412

A l’espera de tenir insecticides efectius, l’única passa per acabar amb els exemplars que trobem.

Sense cap mirament, el mateu, l’aplasteu o l’ofegueu, però eviteu que s’escapi (…) L’IRTA està monitoritzant la plaga i demana als ajuntaments i als ciutadans que li facin arribar informació contactant amb ells.

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) del Departament d’Agricultura juntament amb les associacions de defensa vegetal estudien de fa temps quina és la millor manera de combatre la plaga. Demanen que se’ls notifiqui els punts on se’n detecta la presència enviant un correu electrònic a bernat.torrejon@irta.cat.

El tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal desvincula l’aparició d’aquesta i altres espècies invasores amb l’actual situació de sequera extrema que viu el país i ha propiciat l’adopció de mesures extraordinàries per reduir el consum d’aigua. Jordi Bonet indica que caldria un període d’almenys 3 mesos de pluges sense interrupció per revertir aquesta important crisi hídrica i no haver de recórrer a les possibilitats d’abastament que ofereixen les depuradores, com les que funcionen a la comarca, que adverteix són una arma de doble fil en termes de canvi climàtic.

Es calcula que per generar 1 metre cúbic d’aigua es necessiten 4 kw d’energia. Són infraesctuctures que necessiten molta energia, que es genera amb combustible fòssil, i això incrementen les emissions de CO2 a l’atmosfera. Estem fent tot el contrari del que s’hauria de fer.

En aquest sentit, Bonet reconeix que el Glòria, tot i causar danys milionaris al territori, va ser “un bàlsam” per als pantans catalans que aquell 2020 estaven a punt de conduir Catalunya a una situació de sequera similar a l’actual.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista de Jordi Bonet al programa La Ciutat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *