El projecte “La Minerva Dansa al Parc” guanya el Premi Baldiri de la Fundació Carulla

L’any passat, l’alumnat d’infantil i primària de l’escola La Minerva va celebrar l’arribada de la primavera amb la mostra de danses tradicionals catalanes al Pati de l’Ós. Ho van fer seguint els protocols sanitaris, doncs encara hi havia certes restriccions per la pandèmia de la Covid que van impedir realitzar alguns balls com pertoca. Per exemple, amb les mans agafades. Tot i així, el claustre va decidir que La Minerva Dansa el Parc –que és com s’anomena el projecte– havia de tirar endavant per la seva transcendència. Doncs un dels objectius és mantenir viu el llegat cultural del folklore d’arrel en les noves generacions, i fer-ho de manera festiva i alegre.

Uns 150 alumnes de P5, segon i sisè de la Minerva van participar a la mostra de danses tradicionals catalanes que s’ha instaurat com la festa amb què el centre escolar dona la benvinguda a la primavera. Una iniciativa que la Fundació Carulla ha reconegut atorgant-li el premi Baldiri Reixac en la categoria d’Experiències, enguany centrat en com s’ha afrontat l’emergència emocional sorgida durant la pandèmia.

Aquest és un projecte que ha anat creixent i consolidant-se a l’escola calellenca, que està coordinat per la professora de música, Mercè Méndez. En declaracions a Ràdio Calella TV ha subratllat l’aposta que fan per mantenir viu aquest llegat cultural intangible entre els infants i joves. L’objectiu és superar el gap generacional existent a la societat quant al folklore d’arrel. I fer-ho en el marc d’una festa, a l’aire lliure, i en plena natura.

Tenim un referent que és l’Aplec de Calella, que se celebra enmig de la natura. Aquest ha estat el nostre mirall a l’hora d’impulsar un projecte que engresqui els infants i joves per la dansa catalana. Posar el nostre granet de sorra perquè l’alumnat d’infantil a primària la coneguin, l’estimin i la valorin.

Gràcies a La Minerva Dansa al Parc, l’alumnat ha descobert i experimentat amb diversos balls propis de Catalunya: el ball pla, el ball de cintes que és propi de Sitges, el ball de bastons o el ball de gitanes, a més de polques o la sardana. Méndez ha destacat la preuada col·laboració que reben de l’Agrupació Sardanista de Calella, que cada any els ajuda en les sessions dedicades al ball nacional de Catalunya.

La Fundació Carulla, que treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, ha reconegut el projecte de danses tradicionals de La Minerva, com ho havia fet anteriorment amb la mostra que fan a l’estiu a tocar de la mar.

Cada any fem la Minerva Dansa al Parc, que l’estrenem per primavera; i la Minerva Canta al Mar, al Passeig Manuel Puigvert, que ho celebrarem el pròxim 10 de juny.

En el marc del projecte La Minerva Canta al Mar, que també es treballa dins l’aula, s’intenta que l’alumnat agafi el gust per la música en general, i l’havanera en particular; en tractar-se de cants i melodies que són pròpies de les poblacions de costa com Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *