El PSC Calella demana temps per veure els efectes de la reforma del Codi Penal

El PSC Calella convida al diputat Paco Aranda, un dels impulsors de la reforma del Codi Penal del 2022 que agreuja la pena als multireincidents per posar sobre la taula el debat d’una reforma legislativa que vagi contra els multireincidents. Ho fa en un moment en què el soci de govern, Junts, demana canvis legislatius per fer front als multireincidents, expulsions del país en el cas dels migrats i mà dura contra les ocupacions delictives.

El 2022 es va reformar el Codi Penal per fer front a la multireincidència, un canvi legislatiu en què es contemplen penes de presó de fins a un any i mig quan hi ha hagut un mínim de tres furts per un import de 400 euros. És un canvi lent, en procés d’aplicació perquè està topant amb un sistema que no estava preparat, i en part digitalment, ja que els jutges tenen dificultats informàtiques perquè no poden acreditar que la suma dels furts supera l’establert per llei. També s’han de tenir tres sentències fermes i, si els delictes s’han comès fora de Catalunya, resulta complex acreditar-los. Així ho ha explicat el diputat Francisco Aranda, portaveu socialista de justícia al Congrés dels Diputats. Aranda també ha demanat marge per veure els efectes de la llei i, si hi ha problemes d’aplicació, estar oberts a poder millorar-la des de les altes institucions.

L’impediment principal és el de no poder acreditar que la suma dels furts supera els 400 euros i la connexió entre els jutges. Aranda ha reconegut el problema a Ràdio Calella TV, com també la importància de modernitzar la justícia i treballar en una llei d’eficiència digital per fer-hi front. Explica que els diners per poder-la tirar endavant han de provenir dels fons Next Generation d’Europa i que amb el canvi de legislatura està aturat, però confia començar a treballar-hi aviat.

La reforma del Codi Penal va ser impulsada per part del PdeCat i PSC, recollint reivindicacions catalanes. Tot i no descartar demanar una nova modificació, Aranda no especifica un marge concret per part del PSC per començar a veure els efectes de la reforma del Codi Penal del 2022, però una modificació de nou no seria ràpida, i menys a principi de mandat. Tampoc es concreta en quins termes s’hauria de produïr la modificació. “Avui recollim la petició de l’agrupació de Calella, ho prenc com a una feina personal i ho traslladaré als òrgans on podem treballar aquestes coses perquè els actors encarregats de fer el seguiment d’aquesta llei ho valoren mirar quin tipus de solució podem donar”, ha explicat.

Junts Maresme demana un canvi legislatiu, mentre el PSC demana més temps

L’acte ha sigut aquest divendres en seu socialista, mentre que el dimarts els batlles i batllesses de Junts Maresme donaven suport a l’alcalde Marc Buch, que demanava l’expulsió dels delinqüents reincidents estrangers. En la xerrada hi han participat també el tinent d’Alcaldia de Seguretat, Soufian Laroussi i la primera tinent d’alcalde i portaveu del grup dels socialistes a Calella, Cindy Rando. Precisament, Rando no ha demanat un canvi en matèria de seguretat per agreujar les penes amb els multireincidents “el canvi legislatiu ja hi és, el problema és que no s’està duent a terme”. Ha exposat que la llei s’ha de fer efectiva i que “si no es pot fer, tornarem a demanar el canvi”.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *