El temporal Gloria deixa la grip en fase d’epidèmia

La grip ja ha arribat a nivells d’epidèmia a Catalunya amb 147 casos per cada 100.000 habitants, segons ha informat el departament de Salut. Superant el llindar epidèmic d’aquesta temporada, situat en els 98 casos. Les dades recollides però, apunten que l’activitat gripal presentarà un nivell epidèmic més baix els pròxims dies. Segons un informe fet públic per Salut, la taxa d’incidència ha crescut en tots els grups d’edat, però és més alta en els menors de cinc anys, amb 339,5 casos per 100.000 habitants.

Segons les dades recollides al Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya, durant la setmana passada els professionals sanitaris van atendre un total de 70.955 urgències, de les quals un 10% van requerir ingrés hospitalari. Es van registrar 14 ingressos i des de l’inici de la temporada a principis d’octubre, 90. Un 83,5% de les persones ingressades greus no estaven vacunats.
Pel que fa a l’atenció primària, durant la setmana del 13 al 19 de gener, es van atendre un total de 886.771 visites, el que representa un 43,6% més que la setmana anterior. L’augment es tradueix en el fet que, durant el període de les vacances de Nadal sempre baixa l’activitat.
I és era qüestió de dies que es declarés l’epidèmia gripal: cada any, i coincidint amb els mesos més freds de l’any, el virus s’escampa. Des del CAP de Calella, la infermera Mar Vicente, també recorda la importància de saber distingir entre un refredat i una grip abans d’anar al metge.

En el cas de la grip hi ha febre alta de 38-40 graus, un mal de cap molt intens, dolors a les articulacions, símptomes respiratori com una tos seca, malestar general amb fatiga, pèrdua de la gana, vòmits… els ulls com plorosos… En canvi en el refredat, no tindrem febre, en tot cas tindrem algunes dècimes, els ulls irritats, una tos seca amb picor del coll, acompanyat d’una secreció nasal i pot haver-hi mal de cap ocasional.

També recomanen que si no es compliquen tots els símptomes, no cal anar al metge. Cal prendre paracetamol cada 8 hores i tenir una dieta enriquida amb vitamina C. Si els símptomes s’allarguen durant 7 dies i la febre va a l’alça s’ha de visitar un professional.

La infermera, Mar Vicente, també recorda que la millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular o l’ús de mocadors rebutjables.

Per evitar una mica el que és el contagi, sobretot cal una bona higiene de mans, tapar-se el nas quan s’esternuda, utilitzar mocadors d’un sol ús… i en el cas d’algú que estigui contagiat de la grip, intentar ser a casa i fins a passar 24 hores sense febre, no sortir al carrer per evitar propagar la malaltia.

També es recomana, si cal, trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, per a resoldre possibles dubtes.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Mar Vicente al programa La Ciutat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *